Ponedeljak 01.10.2018.
00:57
D. Dekić - Vesti

Um ispod brda sala

youtube.com/Zadruga Official
 

Lavina uvreda je pokrenuta kada se ministar založio da takvog programa ne bude na nacionalnim frekvencijama, pa ga je prvi čovek ružičaste nazvao "neznalicom, površnim i glupim".

Polemici je doprinela članica REM Olivera Zekić, pogođena ministrovom izjavom da je "jedna gospođa iz REM-a dugačkog jezika i nešto kraće pameti" i... Udarila je na Vukosavljevićev fizički izgled, primetivši da je "ministrova dužina kose apsolutno identična i sa njegovom pameću i sa poznavanjem materije".

U svojevrsni rijaliti komentarima su se uključili i premijerka Ana Brnabić, ministar policije Nebojša Stefanović i odbrane Aleksandar Vulin, koji je i Mitrovićev kum. Etiketu vulgarnosti nalepila im je Demokratska stranka Srbije, ali su se i ova partija uplela u mrežu uvredljivih optužbi nazivajući Mitrovića "primitivnim tajkunom". Tako je nastalo ovo vrzino kolo, novo u nizu sličnih javnih uvredljivih čašćavanja najgorim izrazima.

U kontekstu rijaliti programa odigrala se još jedna drama kada je sindikalac Željko Veselinović između ostalog, na postu na Fejsbuku napisao da je Ana Brnabić "fikus premijer lezbejka". Predsednica parlamenta Maja GojKović ga je zato okarakterisala za skupštinskom govornicom "najgorim ovozemaljskim šljamom", a za opozicioni Savez za Srbiju, čiji je Veselinović deo, upotrebila izraz "gade mi se".

O pokojniku sve najgore

Poznat po najžešćim uvredama lider radikala, koji se bavio skupocenim donjim vešom ministarke građevine Zorane Mihajlović, pa ju je nazvao špijunom par ekselans, otišao je mnogo dalje komentarima povodom smrti bivšeg generalng sekretara UN Kofija Anana. U gomili sramotnih kvalifikacija nazvao je pokojnika "mtorom odrtinom"
- Šta je "g...." čekalo do sada - zapitao je skandal majstor na Tviteru.

Dragan Đilas, jedan od osnivača tog opozicionog saveza, ne spori da je Veselinovićeva kvalifikacija za osudu, ali ističe da je izrečena u afektu.

- On se izvinio, ali nas su iz vlasti nazivali jadnicima, bednicima, magarcima, kretenima, a nisam čuo da se iko izvinio - primetio je bivši gradonačelnik Beograda koji je tokom Svetskog fudbalskog šampionata stao na Tviteru u odbranu najvećeg srpskog sportiste Novaka Đokovića od napada poslanika naprednjaka Vladimira Đukanovića.

"Idiot" i "psihopata" bile su Đukanovićeve kvalifikacije teniskog asa koji je pred meč Rusije i Hrvatske izjavio da navija za "kockaste", odnosno hrvatsku reprezentaciju, a Đilas je na Tviteru prozvao šefa države Aleksandra Vučića što ne reaguje na ovakvo ponašanje njegovog poslanika. Onda je Đukanović častio i Đilasa, poručivši mu da je "bednik" i "običan lopov koji je ukrao 100 miliona".

Možda su i najvulgarnije poruke koje je poslanik sa liste naprednjaka Marjan Rističević uputio na Tviteru političaru i estradnom menadžeru Saši Mirkoviću. Rističević ga je nazivao "garavo g.... razmazano" i "brdo sala bez moždane vijuge" i optužio da sa liderom narodnjaka Vukom Jeremićem slabi Srbiju i korist kosovskih Albanaca.

S pravom su građani zbunjeni ovim šokantnim uvredama jer je, kako za "Vesti" objašnjava Slobodan Stupar, koji je bio dugogodišnji dopsnik britanskog Bi-Bi-Sija, reč je o skandaloznoj praksi koja kulminira poslednjih godina.

I ološ i elita

Beogradski funkcioner i odbornik naprednjaka Slaviša Mićanović prošlog proleća je za Nišlije koje su protestovale što njihov aerodrom prelazi u državne ruke "pronašao" izraz "cenzus ološ elita". Dok se pravdao da je mislio samo na organizatore skupa, jedan od njih (Miloš Bošković) je Mićanovićevo izražavanje nazvao "neprimerenim vređanjem od onih koji ne znaju za bolje".
 

- Sve te teške reči idu s vrha i završavaju u novinskim naslovima ili izjavama državnih funkcionera koji dobijaju poput glumaca, tekst koji treba da izgovore. Tako i na delu vidimo kako se neke iste uvrede i skandalozne kvalifikacije koriste u cilju da hiljadu puta ponovljena laž postane istina. Očito je cilj vlasti da uplaši političke protivnike i da pošalje poruku da će svako ko ima se suprotstavi na ovakav način biti javno linčovan i tako i uništen - ocenio je Stupar.

Ukazao i da se sada koriste i metode poput iznošenja u javnost laži iz nečijih biografija, pa iz kartona tajne službe.

- Za to se pronađe pet-šest onih koji će u novinama ili društvenim mrežama ispisati gadosti kakve čovek ne može ni da pročita. Uz laži se koristi i spin i to u rafalima i tako se rečima ubija čovek, a kraj se ne vidi - kaže istaknuti novinar koji smatra da će sve to prestati onda kad se ljudi oslobode straha.

Kad se crta nagomilanih gadosti podvuče, reklo bi se da je najpopularnija kvalifikacija "idiot". Tu reč je na Tviteru upotrebio Nebojša Krstić, PR stručnjak koji je lidera Pokreta slobodnih građana Sašu Jankovića nazvao "tipičnim primerom idiota u izvornom smislu" i kao da mu to nije bilo dovoljno, pa je dodao i da je nekadašnji zaštitnik građana "netalentovani i nesimpatični tikvan".

Psihijatrija i drugi sportovi

Neprimereni izrazi su se preselili i na sportske terene. Golmana Partizana Vladimira Stojkovića koji je revoltiran što je na večitom derbiju Crvenoj zvezdi priznat gol rekao da se stidi što je Srbin, na psihijatriju uputio Mitar Mrkela, sportski direktor Zvezde.

- Sasvim jasno se vidi da je lopta u vazduhu prešla gol-liniju pola metra, gol je čist kao suza. Kao sportista ne mogu da prihvatim ovakve izjave golmana Stojkovića, izjave zadojene mržnjom. Ovakvo ponašanje zahteva hitno lečenje, ovo je za psihijatriju - rekao je Mrkela.
Stojković se pokajao, pa je rekao da bi za Srbiju skočio sa Beograđanke.

 

2024 © - Vesti online