Ponedeljak 01.10.2018.
00:42
Lj. Ivanović - Vesti

Asad rušio Mila?

M. Karović
Milo Đukanović

Za izručenje američkog državljanina Džozefa Asada postoji zakonska procedura koja se mora ispoštovati, rekao je tužilac Saša Čađenović, dodajući da ne može da komentariše odluke drugih država po tom pitanju.

- Što se tiče predmeta "Pokušaj terorizma" koji je u toku pred Višim sudom u Podgorici ne postoji nijedan razlog da taj predmet bude zaustavljen, obustavljen ili prekinut ili da se zastane sa tim predmetom zbog novonastale situacije - istakao je tužilac Čađenović.

Stejt Department saopštio je ranije da je upoznat sa hapšenjem državljanina SAD, ali da zbog "pitanja privatnosti ne može da komentariše slučaj". Asad je direktor bezbednosne agencije Peregrin konsultants iz Abu Dabija, čiji je suvlasnik njegova supruga Mišel, takođe bivša oficirka CIA, inače autorka popularne knjige "Moj tajni život u CIA" u kojoj opisuje operacije u kojima je učestvovala uz supruga.

Šaviv pobedio s Netanijahuom

Aron Šaviv u svojim referencama navodi da je učestvovao u izbornim kampanjama gotovo u čitavom svetu, a poznato je da je radio parlamentarnu kampanju za aktuelnog izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i to sa sloganom "Ili mi ili ON". Baš ovaj slogan je upotrebio i Demokratski front na crnogorskim izborima koje je opozicija izgubila.

U optužnici protiv 14 osoba tvrdi se da je Asad u ime Demokratskog fronta (DF) tražio pomoć od američke privatne bezbednosne agencije iz SAD za kontraobaveštajni nadzor i izvlačenje pučista nakon terorističkog napada u vreme izbora. Asad je ranije, u izjavi američkim medijima, negirao umešanost u navodni pokušaj terorizma i saopštio da je u Crnoj Gori privremeno boravio kao savetnik za bezbednost britansko-izraelskog političkog konsultanta Arona Šaviva, koji je tokom parlamentarnih izbora radio kampanju opozicionom Demokratskom frontu. Bivši agent CIA je tražio od američkih vlasti da odbiju njegovo izručenje Crnoj Gori.

Asad navodi da je u Crnoj Gori boravio da bi lično bezbednosno savetovao zapadnog političkog konsultanta Arona Šaviva, koji je 2016, radio kampanju za Demokratski front, i istakao da je "prava zavera upravo tvrdnja tužilaštva da se radi o zaveri".

Sami se odali

Asad je direktor bezbednosne agencije Peregrin konsultants iz Abu Dabija, čiji je suvlasnik njegova supruga Mišel, bivša agentica CIA. Naime, njega je zapravo angažovao izraelski politički konsultant Aron Šaviv koji je sa svojom firmom "Šaviv strategije i kampanje" radio za Demokratski front. Naime, Šaviv se, navodno, požalio Asadu da ga maltretiraju iz crnogorskih tajnih službi i zatražio pomoć.

Asad je došao na ideju da pokuša da u Orlandu u SAD angažuje kompaniju Patriotik difens grupu (PDG) koja je trebalo da isporuči opremu za nadzor i specijalnu komunikaciju crnogorskim opozicionarima. Ali PDG vode takođe bivši oficiri CIA koji su odustali od angažmana zbog procene da je suviše rizična, uzimajući u obzir da je vlada Crne Gore u prijateljskim odnosima sa Amerikancima, dok su za DF rekli da je pod patronatom Rusije.

Libanski hrišćanin

Džozef Asad je poreklom Libanac, hrišćanin, odrastao je u Egiptu, ali je studirao na Floridi u koju odlazi 1990. godine zahvaljujući studentskoj stipendiji.

- Osećao sam odgovornost da služim zemlji koja me je tako primila i omogućila školovanje i rad. Znate, poznajem islamski ekspremizam jer dolazi iz zemlje koja s time ima problema, pa je i moj angažman na tim pitanjima u CIA bio logičan - rekao je Asad u jednom tv intervjuu početkom godine.

2024 © - Vesti online