Ponedeljak 01.10.2018.
00:27
J. L. Petković - Vesti

Brnabićevoj jednaki Tači i Jeremić

Tanjug/AP
Malo proziva, malo sastanči: Ana Brnabić sa Antoniom Guterašom

Komentarišući pokušaje kosovskih lidera da prisustvuju sednicama na Ist riveru, premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da i pojedini srpski opozicionari "po hodnicima zgrade UN pokušavaju da uhvate što više zvaničnika". Na to je odreagovao Savez za Srbiju ocenivši da Brnabićeva "ponovo dokazuje da nije dostojna funkcije koju obavlja" i da je svoju ulogu svela na "banalno podilaženje liku i delu Aleksandra Vučića".

- Umesto da boravak u Njujorku na Generalnoj skupštini UN iskoristi da obavi što veći broj sastanka sa najvažnijim svetskim zvaničnicima u interesu Srbije i njenih građana, ona svoju energiju troši na blaćenje i klevetanje opozicije izigravajući jeftinog portparola SNS-a. Jedini lider opozicije koji prisustvuje 73. zasedanju Generalne skupštine UN je Vuk Jeremić kao bivši predsednik Generalne skupštine, a ne kao predstavnik srpske opozicije. Upravo zbog obavljanja te funkcije, Jeremić ima doživotnu pozivnicu za glavna zasedanja Generalne skupštine UN i boravi tamo kao nekadašnji visoki međunarodni zvaničnik - naveo je Savez.

Lobiranje bez efekta

Na pitanje da li "lobiranje" delegacije Prištine u Njujorku ima posledice po Srbiju, ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić kaže da "sada više nemaju prostora".
- To je bilo nekada. Mi smo sve to sada pokrili. Ne verujem da će to njihovo lobiranje išta da promeni - objasnio je on.

Kako su pojasnili, Jeremić ne mora nikoga tajno da juri po hodnicima, kao što "maliciozno i nedostojno insinuira" predsednica Vlade.

- Izjednačavanjem učestvovanja Jeremića sa boravkom Hašima Tačija i Bedžeta Pacolija u Njujorku, Brnabićeva je još jednom pomerila standarde političkog licemerja nanoseći štetu ugledu funkcije koju obavlja i zemlje koju predstavlja - podvlači Savez.

Sa uvredama se tu nije stalo. Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke optužio je Jeremića da u Njujorku radi protiv interesa Srbije, kao i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

UN za dogovor

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, u razgovoru sa Anom Brnabić je rekao da će UN podržati dogovor Beograda i Prištine i da Unmik ostaje na Kosovu i Metohiji. Srpska premijerka podvukla je da je u interesu Srbije da Unmik ostane na KiM, kao da se ne smanjuje njegov broj i mandat.

- Predstavnici ovog Saveza, zajedno sa delegacijom Albanaca sa Kosova, poput poslednjih jadnika, čamili su po hodnicima, pravili zasede učesnicima i iskakali iza ćoškova ne bi li ih ščepali i slikali se sa njima telefonom. Zatim su požurili da sve to okače na društvene mreže ne bi li barem tako ispali važni i značajni, kad to već nisu u realnom životu - naveo je Jovanov.

Pacoli za podsmeh

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli u Njujorku je izveo još jedan desant koji je predmet ismevanja na društvenim mrežama. On je, naime, u hodniku zgrade UN prišao predsedniku SAD Donaldu Trampu i pokušao da se sa rukuje i popriča s njim. Predsednik SAD ga je otpozdravio i, kao da ga ne vidi, nastavio da ide svojim putem.

2024 © - Vesti online