Nedelja 30.09.2018.
18:00
K. N. - O. R. - Foto: Foto: O.Radić

Oteli deci čašu mleka

Foto: O.Radić
Suze koje peku kao živa rana: Mali Damjan u naručju oca Branka Čukarića

Ozbiljnost situacije pobliže nam je u pismu upućenom našoj Redakciji opisala profesorka srpskog jezika u Orahovačkoj gimnaziji.

- Ovo sam morala da podelim sa vama i zato šaljem jednu istinitu priču, savremenu, najsavremeniju iz Metohije, koja je ništa drugačija i na Kosovu. Pritisci na naš narod se sada odvijaju na jedan ovakav način, kroz pljačke srpske imovine, krađu krava i teladi, krađe krupne stoke, krađe načina za izdržavanje porodice. Zašto ovo pišem? Zato što je sinoć ukradena krava i stipendisti Dušanu Čukariću, koji je sa bratom Nikolom učenik naše Gimnazije. A, priča je o njihovom bratu Damjanu, koji me je danas rastužio kada sam bila da vidim i napravim par fotografija kraj štale iz koje su im ukrali steonu kravu. Ništa bolje sudbine nije ni porodica Matić, kojoj su ukrali iste noći kravu i tele. Ova porodica je 1998. prognana iz svog sela Bratotina u orahovačkoj opštini. Žive kao podstanari u Velikoj Hoči, najvažniji prihodi su im dolazili od krave i poljoprivrede, radu na tuđem imanju i sada su im ukrali kravu i tele... - započela je potresno pismo Olivera Radić i dodala:

- Celog me dana prate suze malog Damjana. Slivale su se niz njegovo lice dok je utrčavao i istrčavao iz štale i dozivao kravu "Draganu" koju su im noćas lopovi ukrali. Tako mali, a činilo mi se kao da je ceo život poneo na svojim leđima. Skidao je žicu sa tarabe, jurio kroz baštu, dozivao komšije...

Foto: O.Radić
Na meti lopova bila i porodica Dušana Čukarića

Njegove reči odzvanjaju i dalje u mislima humane profesorke koja čini sve da đacima omogući nesmetano školovanje, uprkos teškoj situaciji na prostoru gde žive i svom vekovnom ognjištu.
- Ukrali su nam kravu, deda Jovane, znaš deda Jovane, ukrali su nam kravu. Idem da vidim, možda je na igralištu, možda je nisu uzeli, možda je tamo... Znaš, ja sam je čuvao svaki dan, mogu da je uhvatim za rogove i dovedem kući..."

Mali Jovan zastao je kad je video da i deda Jovanova žena Slobodanka plače. Podigao je pogled ka ocu i kroz plač upitao: "Tata, jesu li i deda Jovanu ukrali kravu? Jesu li, tata... Čim je nema u štali jesu..."

- Deda Jovanu, Jovanu Matiću, su ukrali i kravu i tele iz štale, kao što su iz štale Damjanovog oca Branka Čukarića ukrali kravu. Iste noći su ukrali automobil Stanoju Miciću, a Sašku Miciću automobil i tele. Saškov su automobil našli u šumarku kraj puta na izlazu iz sela. Policija je izvršila uviđaj, zapisala podatke - reči su Olivere Radić, koja u nastavku zaključuje:

- "Učinićemo sve što možemo!"- rekoše policajci iz KPS-a. Kao da ni njima nije verovao, a i nije, znam, videlo se na njegovom licu. Mali Damjan je i dalje plakao... Te detinje suze mnogo bole. Onima koji su preko noći otimali tuđe krave i telad, to i nije važno. Ne bole ih tuđe suze, a da su se zagledali u to belo dečje lice videli bi ogromnu tugu. A ja, ja sam u njima danas videla svu srpsku nemoć i muku nagomilanu u svima nama, svih ovih godina. Nemoć da se braniš i da braniš svoje. Suze malog Damjana su suze svih opljačkanih Srba poslednjih meseci, suze sve dece ostale bez čaše domaćeg mleka, suze svih roditelja koji su tim mlekom hranili decu. Videla sam u tim suzama i tužbu i presudu. Da, u to sam sigurna. Suze malog Damjana su presuda svima koji su mu oteli iz ruke čašu toplog mleka. Na osnovu nje će kazna doći, kad - tad...

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nova stipendija

Samo dan nakon što nam je stiglo potresna priča profesorke Olivere Radić, naša humana čitateljka Ana iz Kanbere uputila je posredstvom naše Redakcije 200 dolara, dvomesečnu stipendiju za Dušana Čukarića uz pozdrave celoj njegovoj porodici.

Ovaj prilog biće prosleđen na adresu njegove Gimnazije gde će je Dušan preuzeti. Svi oni koji su zainteresovani, međutim, da pomognu porodice Matić i Čukarić i nadoknade za njih veliki gubitak ili da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, mogu se javiti na mejl adresu: hmostŽfrvesti.com.

Dobiće adresu i broj telefona porodice kojoj žele da pomognu i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od Humanitarnog mosta na broj: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924. Na usluzi je i profesorka Olivera Radić sa kojom možete stupiti u kontakt putem mejla: radici029@gmail.com

Krađe i u Novom Brdu

O sličnom problemu suočavaju se i porodice o kojima brine HO Majka devet Jugovića iz Gračanice.

"Porodica Arsić iz sela Izvor, zaseok Svračak, opština Novo Brdo noćas je bila meta lopova koji su bez imalo straha i savesti srušili zid štale i ukrali dve steone krave. Domaćin Dragan je dugo vremena stražario i bukvalno spavao u štali kako bi sačuvao svoju stoku od lopova.

Ovog jutra, nažalost, sreća nije bila na njihovoj strani. U štali nisu zatekli svoje steone krave, već ih je u šoku dočekala tišina i nered koji su lopovi ostavili za sobom. Krađe u Novom Brdu su prisutne već duže vreme. Na meti su uglavnom srpske porodice koje opstaju zahvaljujući uzgoju stoke, što je bio slučaj i sa ovom porodicom koja školuje dva studenta. Iskreno se nadamo da će počinioci biti nađeni i da će se zastrašivanje i proterivanje porodica zaustaviti!"
 

2024 © - Vesti online