Subota 29.09.2018.
23:50
Vestionline, Tanjug

Novi Pazar: Odbijen izveštaj Vatrogasno-spasilačke jedinice

wikipedia.org/Jovanvb
Novi Pazar

- Izveštaj (Vatrogasno-spasilačke jedinice koja deluje pri Ministarstvu unutrašnjih poslova) nije usvojen jer se nije slagao sa izjavama svedoka iz Gradske uprave i iz javnih preduzeća i izjavama građana koji su bili na licu mesta da dobrovoljno pruže pomoć. Konstatovano je da vatrogasno-spasilačka jedinica nije dovoljno opremljena - rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Naser Crnovršanin. 

On se posebno osvrnuo na to da je nadležno ministarstvo odgovorno za opremanje vatrogasno-spasilačkih jedinica.

- Ono što je najznačajnije, lokalna samouprava nije nadležna da oprema, obučava i reaguje kad se dese požari. To je po zakonu o Zaštiti od požara isključiva nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, odnosno vatrogasaca... Ne možemo od Gradske uprave da pravimo vatrogasnu službu, grad hoće da radi ono što može po zakonu - rekao je Crnovršanin.

Gradski većnik Fevzija Murić rekao je da članovi štaba nisu mogli da se pomire sa činjenicom da nije moglo da se reaguje bolje. 

- Izveštaj vatrogasno-spasilačke jedinice nije usvojen. Kroz sve diskusije je konstatovano da ta vatrogasna nije u mogućnosti da efikasno deluje jer nije opremljena adekvatno. Neophodno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova kojem ona i pripada preduzme hitne mere kako bi se kvalitetno i moderno opremili. Neophodno je da ljudi koji se zapošljavaju budu psihički i fizički jaki kako bi mogli adekvatno da odgovore na ovakvu situaciju - rekao je Murić.

On je istakao da su mnogo građan ne čekajući da dođu vatrogasne ekipe reagovali i izvlačili ljude i istakao da bi "tragedija možda bila i veća da komšije nisu izvukle bar desetak pokretnih i nepokretnih stanara".

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije doneta je odluka o formiranju delegacije koja će razgovarati s ministrom unutrašnjih poslova i upravnikom za vanredne situacije, kako bi se razgovaralo o ovoj jedinici i situaciji. 

2024 © - Vesti online