Petak 28.09.2018.
23:11
n1, Vestionline

Grabar Kitarović o Srbiji: Jedna reč i nastane šteta

Epa/JASON SZENES
Kolinda Grabar Kitarović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je Hrvatsku uporedio s Hitlerovom Nemačkom, rekavši da je "Hitler hteo svet bez Jevreja, a Hrvatska je želela Hrvatsku bez Srba".

- Uložila sam politički kapital u poboljšanje odnosa sa Srbijom, ali nisam srećna zbog zapaljive retorike koja dolazi s druge strane - rekla je Grabar-Kitarović na institutu Brookings u Vašingtonu.

- Dovoljna je jedna reč da izazove nepopravljivu štetu - dodala je.

Članica EU od 2013, Hrvatska je, kako je rekla, jedan od najvećih zagovornika ulaska u EU zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju.

- Želimo da Srbija napreduje prema EU, ali mora ispuniti sve uslove koje je ispunila Hrvatska - istakla je.

Na kraju višednevne posete SAD-u, Grabar-Kitarović je na institutu Brookings govorila o NATO-u, odnosima sa SAD i stanju u jugoistočnoj Evropi.

Makedonci bi na referendumu trebali da glasaju za EU i NATO

Makedonce, koji u nedelju izlaze na ključan referendum za evrointegracije te zemlje, pozvala je da donesu "ispravnu odluku".

- Znam da se ne bih smela mešati u referendum, ali iskreno se nadam da će makedonski narod doneti ispravnu odluku i krenuti putem EU-a i NATO-a - rekla je Grabar-Kitarović.

Makedonci će 30. septembra na referendumu glasati o tome hoće li se Makedonija preimenovati u Republiku Severnu Makedoniju.  Svrha dogovora je okončati razmirice između Atine i Skoplja u pogledu imena Makedonije koje traju već 27 godina.

Pozitivan ishod dogovora mogao bi deblokirati put te zemlje prema članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

2024 © - Vesti online