Petak 28.09.2018.
22:10
b92.net, Vestionline

"SAD iz korena promenile odnos prema Srbiji"

Tanjug
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Brnabićeva je istovremeno naglasila da ''Srbija treba još mnogo da radi na odnosu sa SAD''.

- Ta promena se vidi u spremnosti da sa nekim razgovarate ne samo reda radi nego da čujete drugu stranu i možda usvojite neke od stvari - rekla je Brnabić za TV Pink. 

Na pitanje da li je zadovoljna reakcijama u Srbiji i svetu nakon govora koji je održala na sednici Generalne skupštine UN, Brnabić je rekla da je to bilo ''veoma emotivno iskustvo'' za nju i da joj je najveća čast kada predstavlja Srbiju u svetu. 

- Imala sam tremu, velika je stvar predstavljati svoju zemlju u svetu, a posebno u Generalnoj skupštini UN. Mnogo sam se pripremala za taj govor i sama sam ga pisala, jer sam želela da pošaljem jasnu poruku o novom licu Srbije koja je hrabra, odgovorna, dovoljno jaka i spremna za kompromise - rekla je premijerka i dodala da je poslala ''poruke regionalnog mira i stabilnosti i pogleda u budućnost''. 


Brnabić je rekla da je tokom boravka u Njujorku pored govora na sednici Generalne skupštine imala još dve prilike da u UN predstavi Srbiju i ono što je važno za našu zemlju. 

Prva prilika je, kaže, bila na konferenciji ''Akcije za mir'' koju je organizovao generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a na kojoj je govorila o Rezoluciji UN 1244 i misiji UNMIK-a na Kosovu i Metohiji. 

- Apelovala sam da se misija ne smanjuje, jer je važna za Srbe na KiM - kazala je Brnabić. 

Premijerka je navela da je drugu priliku imala na sastanku sa Guterešom na kojem su, kako je rekla, ona i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić skrenuli pažnju zvaničnicima UN na prisustvo kosovske delegacije koja je, kako je primetila Brnabić, imala čak 41 člana.

2024 © - Vesti online