Petak 28.09.2018.
17:30
rts.rs, Vestionline

"Zvezdica pored Kosova u svim dokumentima EU"

pixabay.com
 

Povodom napisa u srpskim medijima da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini napravila "gaf" i "priznala Kosovo" ne koristeći uvek "zvezdicu" iz imena Kosova na sajtu Evropske spoljnopolitičke službe, Kocijančičeva tvrdi da se ta oznaka koristi u svim zvaničnim dokumentima EEAS-a.

- Naša politika se tu nije menjala. Mi koristimo asterisk u svim zvaničnim dokumentima i to je jasno naznačeno na sajtu - rekla je Kocijančičeva.

U zvaničnim dokumentima EEAS-a i Evropske komisije kao što su godišnji izveštaji o Kosovu, Mapa puta za viznu liberalizaciju za Kosovo ili poslednja Strategija proširenja na Zapadni Balkan iza imena Kosova stoji "zvezdica" koja označava neprejudiciranje stautsa u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Kocijančičeva, međutim, nije odgovorila zašto se zvezdica ne koristi i za drugi materijal kao što su izjave zvaničnika EU ili medijska saopštenja.

U diplomatskim izvorima u Briselu kažu da politika Evropske spoljnopolitičke službe kojom se Kosovo označava "zvezdicom" samo u zvaničnim dokumentima EU nije novina.

Navodi se da su i diplomatski predstavnici Srbije u više navrata poslednjih godina skretali pažnju zvaničnicima EU na to, ali da je "politika EEAS-a ostala nepromenjena".

2024 © - Vesti online