Petak 28.09.2018.
19:10
Ž. Marković - Vesti

Zapisi duša na tri jezika

Ž. Marković
Vića Mitrović, Elizabet Hasler, Nedžmedin Neziri, Violeta Aleksić

Više od 300 nacionalnih manjina i narodnih grupa živi u Evropi. Za svaku grupu istorija, religija i kultura predstavljaju njihov identitet, a posebno se to može reći za jezik. U Švajcarskoj pored četiri nacionalnih jezika, govori se, na primer i "njalserdeutsch" - alemanski dijalekat.

Taj zajednički jezik je više od 700 godina u centralnim Alpima povezujući element među ljudima tog podneblja. Germanista Elizabet Hasler je u toku večeri čitala odabrane tekstove.

Vlasi u Srbiji su entička grupa, nacionalna manjina koja je pored rumunske zajednice u Vojvodini, priznata nacionalna grupacija od 2007.

Autor Vića Mitrović je do sada zahvaljujući Slavici Jović- Kolerović iz Ranovca (Istočna Srbija) štampao dve edicije vlaških pesama, umotovorina i priča. On je čitao pesme, uspavanke i priče za laku noć iz edicije "Pra valjea Kalucujuj", u prevodu: "Vilenskom dolinom".

Veoma značajna narodna grupacija su Romi i njihov predivan jezik, ali još uvek jezička manjina prisutna u čitavoj Evropi koja se bori za svoje mesto. Ove večeri je Nedžmedin - Nedžo Neziri, poreklom sa Kosova iz Prizrena, koji živi i radi u Strazburu, čitao svoje pesme iz zbirke "Senke".

U muzičkom delu su nastupili Duet Boemi i Boris Boburov iz Sent Galena. Na kraju su prisutni igrali, a gosti su, naravno, bili posluženi aperitivom.

Violeta čitala pesme

Zajedno sa Nezirijem je nastupila i Violeta Aleksić, književnica iz Ciriha, voditeljka Radio Mladosti i Kanala K iz Araua, kao i dopisnica Radio Beograda. Ona je, inače, prevodila njegove pesme. Violeta je pročitala sopstvene pesme iz zbirke "Nisi ti meni bilo ko" koje su prevedene na romski jezik.

2024 © - Vesti online