Subota 29.09.2018.
00:25
J. L. Petković - Vesti

Vlast u Prištini obmanjuje svet: Tačijevi lažni sastanci u Njujorku

instagram.com/hasim.taci
Slikanje bez razgovora: Hašim Tači i Donald Tramp sa suprugama

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, smatra da je to što predstavnici Prištine rade "bruka", da zloupotrebljavaju mirovnu misiju na Kosovu jer su preko nje nabavili propusnice za UN i opisuje da se "njihova 'diplomatija' odvija po hodnicima".

- Oni ovde imaju 41 predstavnika, a Ana Brnabić i ja samo sedam, što je devet članova srpske delegacije. Oni nisu zvanično pozvani, ne mogu da uđu u salu gde su sastanci, ali se nalaze po hodnicima. Ako pogledate tvitove i druge vesti koje objavljuju, to su vesti da je neko nekoga sreo u hodniku - kazao je Dačić.

On je istakao da su na takav način predstavnici Kosova zloupotrebili premijere Maroka, pa objavili tvit da su s njim razgovarali o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

- Odmah me je nazvao marokanski ministar, bili su preneraženi i napisali demanti. Sve što rade je bruka - kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da su slično uradili i ministarima iz Omana, Ugande i Lesota, a Srbija je i ove godine protestovala zbog prisustva delegacije s Kosova.

Istovremeno, Udruženje porodica kosmetskih stradalnika ističe da Tači poslednjih nedelja svoju "biografsku" knjigu promoviše po svetskim centrima "očigledno zabrinut za budućnost i iz straha od Specijalnog suda koji bi trebalo da sudi pripadnicima OVK za ratne zločine na KiM".

- Makar nama, koji ga poznajemo i u terorističkoj uniformi jer je tada brojne srpske porodice zavio u crno, jasna je namera da ovom knjigom poboljša svoj inače veoma narušen imidž, a sve to ima veze s očekivanim tužbama Specijalnog suda - navode porodice.

Kako dodaju, Tači je u knjizi koju su pisali britanski autori prikazan kao "superstar".

- Političari koji knjigom žele da poboljšaju svoj imidž uglavnom za to imaju tri razloga među kojima je i da autori koje odabere i prikladno plati, pišu samo ono što on želi. Ali, sve i da to neko hoće, ne mogu se izbrisati krvavi tragovi, svedočanstva, svedočenja i materijalni dokazi o nekadašnjem komandantu tzv. OVK koja je, kako i albanska štampa podseća, do guše umešan u neke događaje, iako on sada sve negira i sebe ne vidi na optuženičkoj klupi ovoga Suda - kažu iz Udruženja.

Izvrću istinu

U Udruženju porodica kosmetskih stradalnika podsećaju da autori "autobiografske" knjige o Tačiju nikada nisu izveštavali o ratnim i oružanim sukobima na Kosmetu ili u regionu.

- Da bruka bude veća, hroničari, a zapravo oni koji su želeli da sakriju pravo Tačijevo i lice i naličje, pokušavaju da lažno prikažu lik i delo čoveka nekada visokopozicioniranog u terorističkoj OVK. Tačija u knjizi porede sa Čerčilom, Mandelom i Džordžom Vašingtonom. Kao da se izvrtanjem činjenica uistinu može isplesti legenda - zaključuju oni.

Diplomatske greške Prištine

Kosovska delegacija napravila je ozbiljne diplomatske greške u SAD, piše prištinski list "Zeri". Poznavaoci međunarodnih odnosa smatraju da je Bedžet Pacoli, ministar spoljnih poslova Kosova, pokušao da obmane javnost objavivši da je razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i premijerom Maroka Sadedinom Otmanijem.

 

2024 © - Vesti online