Subota 29.09.2018.
04:30
b92.net, Vestionline

Ne odmarate se dovoljno? Ovo je sedam negativnih posledica neispavanosti

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ali ono što je najgore, ne morate da bude svaki dan neispavani da biste patili od dugoročnih negativnih posledica povezanih s nedostatkom sna. Metaanaliza 16 istraživanja o snu otkrila je da manje od šest do osam sati sna dnevno može da poveća rizik preuranjene smrti za čak 12 odsto (za usporedbu, stručnjaci preporučuju sedam do devet sati sna), piše “Men's Health” te navodi sedam najvećih efekata nedostatka sna. 

Umor 

Najočigledniji nedostatka sna svakako je umor. To znači da biste ako vam telo traži odmor mogli da zadremate na neočekivanim mestima. 

- Mozgu je nakon napornog dana potreban san za konsolidaciju uspomena, procesuiranje emocija te za svojevrsno čišćenje putem glikemijskog sastava - kaže psihijatar Aleks Dimitriu, specijalista za san. 

- Najočigledniji znak deprivacije sna je umor i pospanost tokom dana - dodaje. 

Kaže i da znak može da bude to što vam treba mnogo kofeina da biste “preživeli” dan. 

- Prekomerna upotreba kofeina često može da prikrije nedostatak sna pa treba razmotriti koliko kofeina nekome treba da se oseća dobro tokom dana - kaže, te dodaje da ne treba piti više od četiri šoljice kafe dnevno. 

Promene raspoloženja 

Nedostatak sna dovodi do povišenog nivoa kortizola, poznatog i kao hormon stresa, u telu.

 Drerup napominje i da dobar san prirodno smanjuje nivo kortizola u telu. 

- Kako biste normalizirali bioritam, ustajte u isto vreme svaki dan, pripazite na dremeže tokom dana te vežbajte ranije tokom dana - kaže. 

Debljanje 

Nedostatak sna u telu dovodi i do smanjene nivoa leptina, hormona zbog kojeg se osećate sito, kaže endovaskularni hirurg Kristofer Holingsvort iz Njujorka. 

- Kada ne spavate dovoljno, nivo leptina pada i osećate glad, pa ćete verovatno žudeti za hranom koja je bogata kalorijama - objašnjava te dodaje da ćete tako verovatno mnogo lakše dobiti koji kilogram viška. 

Halucinacije 

Ekstreman nedostatak sna metoda je za mučenje i ispitivanje, zato što razara ljudsku psihu", kaže Dimitriu. To dovodi do zamišljanja stvari kojih nema. 

Halucinacije se takođe mogu da počnu da se dešavaju oko vremena kad biste normalno išli na spavanje ili kada je vreme da se probudite. 

- To je poznato kao hipnagogijska i hipnopompična halucinacija i često može da preuzme formu pravih halucinacija - ljudi, zvukova, vizija - ne samo iluzija - kaže. 

Drugi "neurološki poremećaji" uključuju zamagljen vid, gubitak pamćenja i natečene kapke", dodaje Drerup. 

Srčane bolesti 

Jedna od posledica nedostatka sna je i hipertenzija, odnosno visoki krvni pritisak. 

- Nedostatak sna može da doprinese i riziku od srčanih oboljenja, kao što su srčani udari i nepravilni otkucaji srca - kaže Holingsvort. 

Nedavno istraživanje Evropskog društva kardiologa pokazalo je da sredovečni muškarci koji spavaju pet ili manje sati dnevno imaju dvostruko veću šansu za "veliki kardiovaskularni problem" tokom sledećih 20 godina od onih koji spavaju sedam do osam sati dnevno. 

Smanjen seksualni nagon 

Nedostatak sna može da utiče i na nivo testosterona, kaže doktor Robert Zembroski. 

"U jednoj maloj studiji, učesnici koji su spavali pet ili manje sati dnevno tokom sedam dana imali su smanjeni nivo testosterona, što može da smanji i libido", kaže. 

Osim toga, još jedna studija sugerisala je da nedostatak sna može da utiče i na broj spermatozoida i njihovu pokretljivost. 

Sporije reakcije 

"Nedostatak sna može da uzrokuje osećaj dezorijentacije u kojem izgubimo osećaj za vreme", govori Zembroski i dodao da nedostatak “sna može povećati vreme reakcije". 

Istraživanje iz 2017. godine, koja je sprovedeno među mladim vozačima, sugerisalo je da je nedostatak sna "primarni uzrok nesreća", zaslužan za čak 20 odsto svih saobraćajnih nesreća u razvijenima zemljama.

2024 © - Vesti online