Subota 29.09.2018.
00:30
b92.net, Vestionline

Tesla "krade" kupce BMW-u - "Model 3 je bolji od M3" (VIDEO)

pixabay.com
Tesla Model 3

Naime, rast proizvodnje Modela 3 povećao je i prodaju pa je tako Teslin sedan postao peti najprodavaniji u SAD. 

Ali, mnogi se slažu da Model 3 ne treba porediti sa pristupačnijim konkurentima Camryjem, Civicom, Accordom i Corollom, već premijum proizvođačima Mercedesom, BMW-om, Audijem i Lexusom. 

Međutim, i u toj konkurenciji Tesla postaje ozbiljan "igrač", a posebno pogađa bavarskog giganta. Nedavno je direktor Tesle Ilon Mask istakao da Model 3 preuzima kupce BMW Serije 3, a to pokazuje i statistika. 

U avgustu je Tesla prodao 17.800 MOdela 3, dok je BMW isporučio 14,450 "trojki". Naravno, pad

prodaje Serije 3 zavisi i od drugih faktora, među kojima su ključni generalan pad prodaje sedana u SAD, kao i u svetu, te činjenica da će za nekoliko dana da stigne nova generacija. 

Ipak, koliko god ovi brojevi bili pretenciozni, zanimljiva su poređenja prodaje između BMW i Tesle. Tako mediji specijalizovani za auto-industriju navode primer Mošine Čena, koji je 20 godina vozio BMW.

On u svojoj garaži poseduje dva bavarska modela, modifikovani E36 325i i E82 135i sa nekoliko M3 dodataka. Čen je nedavno planirao kupovinu novog M2 ili M3, ali se posle test vožnje odlučio za Model 3 Performance. 

Oduševili su ga Teslino izuzetno nizak centar gravitacije, nizak momenat intercije kao i tiho, momentalno ubrzanje. Na kraju je zaključio da Model 3 Performance potpuno nadmašuje sve što BMW trenutno može da ponudi. 

"Mnogo sam oklevao zbog ultra-minimalističkog enterijera, ali ga sada obožavam. Imam osećaj koji se dobije kada nov proizvod učini sve drugo zastarelim", rekao je Čen. 

Dok BMW M3 nudi 425 KS iz 3,0-litarskog tvin-turbo I6, Model 3 Performance dobija 450 KS iz dva elektromotora i za razliku od Bavarca ima pogon na sva četiri točka. 

Model 3 ubrzava 0-100 km/h ua 3,5 sekundi, a M3 za 4,2 sa standardnim manuelnim menjačem, a 3,9s sa opcionalnim automatikom sa dvostrukim kvačilom. 

Oba automobila imaju sličnu početnu cenu u SAD, oko 65.000 dolara.

2019 © - Vesti online