Petak 28.09.2018.
10:40
blic.rs

Pronađeni temelji ozloglašene Stambol kapije na Trgu?

wikimedia.org
Ozloglašena Stambol kapija

Prilikom samog pogleda na gradilište jasno se vidi jedan ograđeni prostor, veličine nekih deset sa pet metara, oko kojeg se nalaze saobraćajna signalizacija i traka. Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda nisu mogli, ili želeli, ni da potvrde, ali ni da opovrgnu da su iskopani temelji Stambol kapije.

- Na gradilištu su u toku snimanja georadarom, kako bi se istražio i ispitao prostor na kome je postavljeno mesto Stambol kapije - kratko su rekli iz Zavoda.

Još veći zid ćutanja je u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju. Ipak, istoričari smatraju da je veoma izvesno da su pronađeni temelji ozloglašene kapije.

- Poznato je da se ona nalazila na prostoru između Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu - tvrde stručnjaci.

youtube/ HELI PRODUKCIJA

Sve bi možda prošlo nezapaženo, da zaljubljenici u Beograd, i sve što se dešava u njemu, okupljeni na forumu “Beobilda”, nisu fotografijama sve ovekovečili, pa je priča počela da se širi društvenim mrežama. Baš kao i diskusija da li bi trebalo obnoviti ili barem nekako obeležiti mesto gde se do pre 152 godine nalazila kapija iz doba Osmanskog carstva.

Stambol kapija je, naime, ime dobila jer se nalazila na putu koji je vodio ka Istanbulu, i predstavljala je jedan od četiri izlaza iz grada, pored Sava kapije, Varoš kapije i Vidin kapije. Cela ondašnja beogradska varoš bila je opasana dubokim rovom u kome se nalazila voda i visokim šancem u koji su bili zabodeni visoki palisadi, tako da se samo na ovim mestima moglo ući ili izaći.

2024 © - Vesti online