Petak 28.09.2018.
10:15
Vestionline, b92.net

Dačić u hodniku "pregovora" kosovske delegacije

EPA/Florian Wieser
Ivica Dačić

Dačić je dopsiniku TV Prva iz Njujorka izjavu dao upravo na jednom od hodnika u zgradi UN na Ist riveru, a u kojima su se odvijali, kako prištinska delegacija tvrdi, razgovori o Kosovu.

Duž tog hodnika su sobe, nalik kabinama, u kojima se na svakih dvadesetak minuta smenjuju strane delegacije koje razgovaraju o njima važnim temama. Iz jedne takve „kabine“ za razgovor sa dopisnikom TV Prve izašao je i Dačić koji kaže da bi mu malo ko poverovao kada kaže da je od početka zasedanja Generalne skupštine UN imao 90 sastanaka. 

- Evo kako, na svakih 15- 20 minuta imam neki sastanak. Ja sam zbog toga najviše i došao. Uglavnom se bavim sastancima s drugim državama i mislim da je ukupan broj sastanaka do kraja 96, tako je bar planirano - kaže Dačić. 

pixabay.com


Kako kaže, s nekima je dovoljno da se pozdravite i pitate kako ste, ima li nešto novo jer se radi o tradicionalnim prijateljima Srbije, dok je za neke razgovore potrebno više vremena kako bi se sve objasnilo, pogotovo kada je reč o Kosovu. 

- Ti bilateralni sastanci se dešavaju i tu na hodnicima i za taj prostor su članovi prištinske delegacije dobili propusnice. To je jedna vrsta zloupotrebe. Uputićemo protest UN, jer oni zloupotrebljavaju svoje prisustvo -  kaže šef srpske diplomatije. 

On je ponovio, kao primer, situaciju sa premijerom Maroka koji je sedeo i pio kafu kada mu je prišla prištinska delegacija i pitala ga da li mogu da sednu pored njega. Oni su seli, kako kaže Dačić, i slikali se a kasnije su to predstavili kao zvaničan razgovor o Kosovu. To je odmah demantovao upravo premijer Maroka. 

Dačić objašnjava da su oni u zgradi UN prisutni zahvaljujući propusnici na kojoj je oznaka "O", koja znači ostali. - Iskoristili su to što je na KiM prisutna mirovna misija i preko njihovog departmana su podneli zahtev da budu prisutni u UN - kaže Dačić. 

Na pitanje da li njihovo "lobiranje" može da ima posledice po Srbiju, on kaže da ne može. - Sada više nemaju prostora. To je bilo nekada. Mi smo sve to sada pokrili. Ne verujem da će to njihovo lobiranje išta da promeni - dodao je Dačić i istakao da sve više država želi da po pitanju Kosova želi da ostane neutralno sve dok se ne postigne konačno rešenje.

2024 © - Vesti online