Četvrtak 27.09.2018.
18:12
Z. Mirković - Vesti

Molitve put do blagoslova

Foto: Z.Mirković
Vladika Andrej sa najmlađima

Svetu liturgiju služio je episkop austrijsko-švajcarski Andrej, a sasluživali su jerej Slaviša Popović iz Saborne crkve u Beogradu, jerej Goran Erić iz Bregenca, jerej Brane Sarić iz Sent Galena, nadležni paroh jerej Nikola Balović, kao i đakon Ivan Tolić iz Lozane.

Liturgiji je prisustvovao umirovljeni paroh u Feldkirhu, prota Mile Mijić, a pojali su redovni pojci hrama i pregaoci unapređenja bogoslužbenog života. Hram je bio premali za svu vernu pastvu koja se sabrala da proslavi rođenje Presvete Bogorodice.

Nakon pričešća vladika Andrej molitveno je pozdravio zajednicu i poželeo izobilje blagoslova božjih svima koji su pokazali snagu svoje vere i pripadnost Crkvi. Vladika je u nastavku naglasio da je naša crkva jedina brižna institucija koja je uvek uz svoj narod, ma gde on živeo.

U svečanu salu u Frastancu, gde je izvršeno osvećenje slavskog kolača i žita, na poziv oca Nikole pristigao je i visokoprepodobni arhimandrit Kozma iz Ciriha. U duhu narodnog predanja zapadnih hrišćana, poslednja lasta se na dan rođenja Majke Božje zaputila u toplije krajeve, ali je otac Nikola u svom obraćanju izrazio osećanje duhovnog proleća povodom uzvišenog prazničnog slavlja. On je posebno zahvalio episkopu za ljubav prema narodu božjem ovog kraja, zatim braći sveštenicima, koji su došli iz Bregenca, Sent Galena, Beograda, Lozane i Ženeve, kao i počasnim gostima hrišćanskih crkava i ličnostima iz javnog života, koji su došli da uveličaju slavlje u čast Majke Božje.

Slavlje je nastavljeno uz orkestar Tešića iz Feldirha i prazničnu trpezu, a čast domaćina o hramovnoj slavi 2019. preuzeo je Vitomir Palačković iz Feldkirha.

Foto: Z.Mirković
Praznik obeležen u duhu radosti

Ugledni gosti
Otac Nikola kao paroh i domaćin hramovne slave uz Olivera Gradinca pozdravio je najeminentnije ličnosti iz javnog života koje su uzele učešće u proslavi hramovne slave. Među njima je po prvi put bila i generalni konzul Srbije u Salcburgu Svetlana Stanković, zamenik biskupa Bena Elbsa, sveštenik Paul Ridman ispred Rimokatoličke crkve, Peter-Fric Vinkler u ime Starokatoličke crkve Forarlberga kao predsednik crkvenog saveta, rimokatolički sveštenik Gerold Rajhart iz Frastanca i Martino Mantovani iz Hura u Švajcarskoj. Na službu je došao i direktor ekonomske škole u Feldkrihu Mihael Veber.


Poklon za protu Nikolu
U ime Rimokatoličke crkve sveštenik Paul Ridman se osvrnuo na završetak restauracije hrama, u kome se ova parohija Srpske pravoslavne crkve sabira na službu, kao i na jubilej 800 godina grada Feldkirha, a zatim je svešteniku Nikoli ovim povodom uručio na poklon monografiju.
Na samom kraju, Balović je, kao predsednik Crkvene opštine Feldkirh, preneo poruku iskrene zahvalnosti svima, a naročito rimokatoličkoj dijacezi Feldkirh za nesebičnu i iskrenu ljubav prema SPC.





 

2024 © - Vesti online