Četvrtak 27.09.2018.
12:57
Vestionline

Preminuo Partizanov golman koji je odbranio po penal u dva "večita derbija"

partizan.rs
 

Iz Makedonije je stigla tužna vest da je u 72. godini preminuo nekadašnji golman Partizana Blagoja Istatov. Ostao je upamćen po tome što je u "večitom derbiju" odbranio dva penala: Vladislavu Bogićeviću u 53 (8. septembar 1973), a Zvezdinom golmanu Ognjenu Petroviću u 56 (18. maj 1975).

Rođen je u Strumici 5. maja 1947. U rodnom gradu je i započeo karijeru golmana u mlađim selekcijama Belasice. Posle nekoliko godina prelazi u tadašnjeg jugoslovenskog drugoligaša Pobedu iz Prilepa, gde boravi od 1968 do 1973. i postaje vrhunski golman. Tu su ga zapazili i Partizanovi ljudi pa je 1973. prešao među "crno-bele". Sam je isticao da su mu to tri najlepše godine u karijeri, iako je imao promenljivu sreću na golu.

Iz Partizana odlazi u holandski Utreht 1976. gde praktično i završava karijeru, iako je posle branio za svoju dušu u nekim nižerazrednim klubovima. U Holandiji je boravio zajedno sa Blagojem Paunovićem, koji mu je postao kum za vreme boravka u Partizanu. Od aktivnog bavljenja fudbalom oprostio se u prijateljskom meču Belasica – Partizan.

U Partizanu je branio na 130 mečeva, a osvojio je titulu šampiona 1975/76.

Imao je izvanredne ljudske kvalitete. Bio je veliki partizanovac i svih godina od završetka karijere održavao je kontakte s voljenim klubom. Često je dolazio da gleda utakmice Partizana, iako je živeo u Strumici i na Dojranu, gde je veoma uspešno razvio hotelijerski biznis. Kad su mlađe selekcije "crno-belih" i Teleoptik išli na pripreme na Dojransko jezero, srce mu je uvek bilo puno jer njegov Partizan dolazi u goste.

Jedno vreme se bavio i trenerskim poslom kao trener golmana u reprezentaciji Makedonije, Vardaru i još nekim klubovima.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Kako je Istatov pročitao Petrovića pogledajte na snimku od 3:06.

2024 © - Vesti online