Sreda 26.09.2018.
20:58
Vestionline

Odbojka za visoke škole, servisi kao Đokovićevi: Srbija održala čas Italiji

EPA/Andrea Di Marco
Marko Ivović u naletu s loptom prema italijanskom rastavljenom bloku

Srbija: Atanasijević 19, Kovačević 11, Ivović 10, Lisinac 10, Podraščanin 5, Jovović 1, Okolić, Katić, Petrić, Krsmanović, Luburić, Kostić, Rosić (L) Majstorović (L). Selektor: Grbić.

Italija: Macone 11, Zajcev 9, Lanca 5, Huantorena 4, Ancani 4, Maruoti 1, Kandelaro, Randaco, Baranovic, Đaneli, Rosini, Čester, Neli, Kolači (L). Selektor: Blenđini.

Ova je pobeda podsetila na onu kada smo Italijane savladali u Rimu 2010. u meču za treće mesto na Svetskom prvenstvu. Tada smo tesno izgubili treći set sa 28:26, ali smo u prva dva i u četvrtom igrali vrhunski (25:21, 25:20, 25:19). Rezultatski gledano večerašnji uspeh je još briljantnije postignut.

Italija mnogo očekuje od još jednog odbojkaškog mundijala kojem su domaćini. Poslednju medalju i to zlatnu uzela je još 1998. u Japanu, onda kada je u finalu savladala Jugoslaviju. Na prethodnom prvenstvu, u Poljskoj pre četiri godine, bila je tek trinaesta, što joj je najlošiji plasman posle 1974.

I onda se nameri na naše odbojkaše, koji ne brenuju njene pretenzije. Odmah joj potkrešu krila koja joj je razvila publika (11.700 gledalaca) i uzmu je pod svoje.

Prvi set je bio iz udžbenika. Progresivno smo uvećavali prednost: sa četiri poena na šest, sa šest na osam, sa osam na deset. Naši su Italijane dovodili do očaja iz svih oružja, a davili su ih as poenima iz servisa u pravi čas. Bilo ih je u prvom setu čak šest. Italijanski selaktor je malo-malo posezao za tajm-autom ne bi li se njegov tim prenuo, ali svaki povratak na teren nastavljan je prevlašću našeg tima u igri.

Drugi set je bio neizvesniji, ali su se na muci poznali junaci. I kada se italijanska nada razbuktala onda kada su nam se "azuri" primakli na 19:18, naši se nisu pokolebali. Kako drugačije i reći za reprezentaciju nego da je moćna i mentalno besprekorno jaka kada i u takvim trenucima, dok dlanom o dlan, ponovo stekne nedostižnu prednost s tri-četiri uzastopno osvojena poena na raznovrsne načine.

U trećem setu se konačna pobeda Srbije nazirala već od drugog tehničkog tajm-auta na koji se otišlo s četiri poena prednosti (16:12). Nije to zaliha koja može da garantuje mirnu luku u završnici, ali mesta za bojazan nije bilo. Naši su brzo dosegli i do +7 (20:13), a takvom timu, koji zna šta hoće i gde je krenuo, to je sasvim dovoljno da od gotovog ne pravi veresiju. 

Ne zna se ko je bio od koga bolji u timu Srbije. Sav teret je iznela postava koja je i započela meč (Kovačević, Ivović, Jovović, Atanasijević, Podraščanin, Lisinac i libero Rosić). Sevali su as poeni (ukupno deset), ubojiti smečevi kada je poen bio sjajno priprepljen, a dovitljive odluke kada i jeste bilo mudrije samo prebaciti loptu u polje Italijana. Odbrana je nekoliko puta delovala nestvarno, hvatajući pokušaje "azura" i u neuhvatljivim situacijama. A kako je sve bilo besprekorno govori i to što Atanasijević, recimo, ključne poene nije donosio samo gromovitim smečom nego i sjajnim blokom. 

U četvrtak, u 20.30 časova, igramo s Poljskom, koja nas je savladala u poslednjem kolu drugog kruga. Znamo i mi i naš sledeći protivnik da to nije bio pravi odnos snaga jer su se oba tima već iz Varne bila domogla Torina. Nova utakmica s važećim svetskim prvakom biće sasvim drugačija, a možda nas u polufinale, koje je u subotu, odvede i jedan osvojeni set jer smo pobedom protiv Italijana široko otvorili njegova vrata.

U petak (21.15) sastaju se u poslednjem kolu Italija i Poljska. Završni okršaji na odbojkaškom mundijalu počeli su u Torinu potpunim preokretom Brazila protiv Rusije s 3:2 (20:25, 21:25, 25:22, 25:23, 15:12). Tamo je u grupi i Amerika, koja do sada zna samo za pobede.

fivb.org
Atanasijević je nekoliko puta našao pukotinu i u italijanskom bloku

III set

25:18 Kovačević iz smeča pravi krater u polju Italijana. Pobeda.

24:18 Italijani spasli dve meč-lopte

24:16 Čelendž Italijana nije urodio plodom. Meč-lopta.

23:16 Kad ne može da raspali iz smeča, Kovačević na mreži osvoji poen dovitljivo.

20:13 "Upecao" se Italijan - +7. Italijanski selektor još jednom poseže za tajm-autom ne bi li spasao što se spasiti može.

19:13 Atanasijević još jednom dovodi Italijane do očaja blokom.

17:12 As Podraščanina iz servisa.

16:12 "Pokupili" smo vođstvom sve tehničke tajm-aute.

12:9 Sjajan blok Atanasijevića. Srbija opet na +3.

Podseća li vas italijanski dres s reklamom DHL-a na dres košarkaške reprezentzacije SCG s reklamom Sinalko?

EPA/Orestis Panagiotou
 

8:6 Možda i najlepši poen na šampionatu. Branili smo se čudesno i mi i Italijani, ali je poen pripao našim odbojkašima posle smeča Atanasijevića.

7:6 Ivović je sjajno izblokirao Zajceva.

3:4 Italijani vode.

1:0 Odbojkaši serviraju Đoković da im pozavidi. Ivović je treći set započeo asom.

II set

25:20 Pripao nam je i drugi set. Držimo lekciju Italijanima.

24:20 Set lopta. Atanasijević prvi put izblokiran, ali je iz druge probušio patos.

22:18 Ivovićev as iz servisa.

21:18 Kovačević je u kontri materijalizovao sjajan servis Ivovića.

20:18 Lisinac na mreži osvaja vrlo bitan poen.

19:18 Sada odličan blok Italijana. Primakli su nam se "azuri".

18:15 Trojni blok Italijana je dva puta uzastopce izblokirao Atanasijevića, ali su se drugi put "upecali". Opet smo dobro tražili čelendž.

16:12 Sada naši uzimaju dva poena uzastopno. Odlazimo na drugi tehnički tajm-aut u drugom setu s +4.

14:12 As Zajceva. Italijani osvajaju treći poen uzastopce. Grbić je uzeo tajm-aut. 

13:9 Lisinac as. Njegov treći na meču, a naš treći u drugom setu.

11:7 Opet sjajna odbrana i Kovačevićeva lopta u italijansko polje između ruke domaćinovih blokera.

10:7 Elegantni poen Lisinca preko mreže u stilu Željka Tanaskovića posle fantastičnog branjenja naših u polju.

8:7 Imamo prednost na prvom tehničkom tajm-autu u drugom setu.

6:6 Uhvatio je domaćin priključak.

6:4 Volšebno smo se odbranili. Lopta je samo prebačena kod Italijana, ali su se njihovi primači zbunili između sebe. Dve babice, dete kilavo.

Naši su u prvom setu imali šest as poena: Ivović i Lisinac po dva, Podraščanin i Kovačević po jedan.

2:1 Lisinac je odmah utišao dvoranu posle vođstva Italije. Prvo poenom na mreži, a zatim i asom. 

I set

25:15 Kovačević servira neuhvatljivo. Još jedan as za 1:0 u setovima.

21:12 As Ivovoića: 121,8 km/č.

20:12 S pravom smo tražili čelendž da bi se dokazalo da Kovačević nije poslao loptu u aut.

18:12 Atanasijević iz neprobojnog bloka dolazi već do osmog poena. Opet italijanski selektor poseže za tajm-autom.

16:10 Drugi tehnički tajm-aut posle asa Podraščanina. Bijemo Italijene iz svih oružja.

15:10 Pet poena prednosti za naše. Italijanski selektor primoran na tajm-aut. Opet su Italijani oterali smeč u aut jer se nije moglo preko Lisinčevih dugih ruku drugačije.

11:7 Još jedan as iz servisa Lisinca. Odmakli smo.

9:7 Ivović je asom iz servisa doneo Srbiji i tri poena prednosti.

8:6 Na prvi tehnički tajm-aut odlazimo s dva poena prednosti posle greške italijanskog smečera koji je poslao loptu u aut.

6:5 Atanasijević za naše prvo vođstvo.

3:3 Revanš Italijanima. Sada su oni imali kontru, ali je Zajceva izblokirao Podraščanin.

1:2 Imali smo kontru preko Kovačevića koji je izblokiran.

Utakmica je počela

Srbija kreće s najjačom postavom: U. Kovačević, Ivović, Jovović, Atanasijević, Podraščanin, Lisinac i libero Rosić.

Završni okršaju na odbojkaškom mundijalu počeli su u Torinu potpunim preokretom Brazila protiv Rusije s 3:2 (20:25, 21:25, 25:22, 25:23, 15:12). U drugoj utakmici dana sastaju se Italija, kojoj će vetar u leđa biti puna dvorana, i Srbija. S nama i "azurima" u grupi su i Poljaci, s kojima igramo sutra u 20.30 časova.

Italijani i igraju na krilima domaćih navijača. U prvom krugu ostvarili su svih pet pobeda, a u drugom su izgubili samo od Rusa i to s 15:11 u petom setu. Naši su podizali formu kako je šampionat odmicao. U duel sa starim rivalom, koji ih je ove godine savladao u Ligi nacija u Kraljevu s 3:0, ulaze s pobedničkim pretenzijama.

2024 © - Vesti online