Četvrtak 27.09.2018.
00:55
Vestionline, Tanjug

Diplomate: Istraživanje o odnosu Srba i Albanaca je važno

pixabay.com
 

Ambasador Albanije Ilir Boćka je istraživanje o odnosima Srba i Albanaca ocenio kao veoma interesantno, jer je ono, kako je dodao, način da saznamo šta jedan narod misli o drugome. 

- Možemo se složiti sa rezultatima ili ne, ali oni su rezultat ozbiljnog istraživanja i rada. Oni identifikuju faktore koji otežavaju naše odnose - rekao je ambasador. 

Savetnik u ambasadi Kanade Brajan Ebel ocenio je nakon skupa da je istraživanje koje su uradili Tanjug i Faktor plus uz podršku Ambasade Norveške veoma vredno. 

- Ono predstavlja veoma važan korak za razumevanje faktora koji ujedinjuju i razdvajaju ljude na Balkanu - rekao je Ebel. 

Istraživanje je, na primer, pokazalo da Srbi i Albanci na različite načine objašnjavaju međusoban

odnos dva naroda - skoro polovina Srba (45 odsto) smatra da je njihov odnos prema Albancima posledica stanja na Kosovu i Metohiji, dok nešto manje Albanaca (39 odsto) smatra da su za to presudni istorijski dogadaji. 

Ambasador Albanije Ilir Boćka se složio da je pitanje Kosova jedna od glavnih prepreka u odnosima između Srba i Albanaca. 

- Kad god nešto počnemo da radimo, odmah se tu ispreči Kosovo. Nadajmo se da će to pitanje biti rešeno u budućnosti i posle toga će, uveren sam, biti više razumevanja u obe zemlje - rekao je on.

Ambasador je takode skrenuo pažnju da između dva naroda postoji nedostatak informacija i da se ponekad "više bavimo ideologijom i istorijom, nego drugim problemima".

Konstatovao je da su prošle godine obe zemlje postigle mnogo na putu ka EU, što uliva optimizam.

- Imamo puno inicijativa. Optimista sam jer vidim da običan svet jeste zainteresovan i u većem broju se okreću jedni prema drugima - zaključio je on.

Prema istraživanju obavljenom u avgustu, dve trećine Srba ima negativan stav prema Albancima, kao i dve trećine Albanaca prema Srbima, iako samo petina Srba lično poznaje nekog Albanca i svega šest odsto Albanaca ima poznanika među Srbima.

Istraživanje je obavljeno u avgustu, na uzorku od 1.000 ispitanika u Srbiji, bez Kosova i Metohije, i 1.000 u Albaniji. 

2024 © - Vesti online