Četvrtak 27.09.2018.
01:30
Telegraf.rs, Vestionline

Put do negovanog lica

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Prečesto čišćenje lica je jedna od grešaka koju mnogi ljudi prave. Čestim pranjem i skidanjem mrtvih ćelija skidaju se i zdrave i time narušava zaštitna barijera koju koža ima, rekla je dermatolog Vitni Bove.

Bez te zaštite, koža je sklona nepravilnostima i aknama, rozacei, ekcemu pa čak i preranom starenju. Ovo su najveće greške koje pravimo kada je održavanje higijene kože u pitanju.

Preskačete uvodno čišćenje

Možda mislite da su maramice za skidanje šminke dovoljne i da time možete da završite dan, ali tako se rešavate samo površinske nečistoće bez da čistite samu kožu. Najbolje je da šminku skidate balzamom na bazi ulja tako što ćete ga naneti i umasirati prstima, a on je u stanju da razbije čak i vodootpornu šminku bez grebanja. Isperite nakon toga lice vodom.

Koristite pogrešan proizvod

Perite lice blagim sredstvima koja neće da naruše zaštitni sloj vaše kože. Tako ćete ukloniti nečistoću bez da uklanjate prirodna ulja sa kože. Ukoliko vas nakon čišćenja koža zateže, onda je sredstvo koje koristite pogrešno.

Previše perete vaše lice

Pranje jednom do dva puta je skroz u redu, jer više od toga može da iritira kožu i da dovede do veće proizvodnje sebuma. Ako ne nosite šminku, kremu za zaštitu od sunca ili se mnogo ne znojite, onda vam je pranje vodom sasvim dovoljno.

Koristite vodu pogrešne temperature

Mit je da topla voda otvara pore, a hladna ih zatvara. Istina je u tome da pore nemaju mišiće koji će ih otvarati i zatvarati. Iako topla voda prija vašem licum može da poremeti prirodu vaše kože, zaštitna ulja i da dovede do isušivanja ili većeg mašćenja. Voda koja je sobne temperature je sasvim u redu za pranje lica.

Previše koristite sredstva za piling

Previše pilinga može da dovede do dehidratacije i zapaljenja. Koristite piling samo jednom do dva puta nedeljno. Koristite mekane četke i blago pritiskajte kožu.

Trljate lice peškirom

Tapkajte peškirom po koži, nikako je ne trljajte istim. To može da dovede do opadanja tonusa i iritacije. Nemojte da koristite bilo koji peškir, već imajte jedan poseban koji će vam služiti samo za lice jer ćete tako sprečiti širenje bakterija.

Ne čekajte sa hidratantnom kremom

Nakon čišćenja odmah na kožu nanesite hidratantnu kiremu - nemojte da čekate. Isto važi i za serume i posebne tretmane za kožu.

Kupujete preskupa sredstva za čišćenje

Potrudite se da nađete sredstva za pranje koja sadrže što prirodnije sastojke. Tako ćete uštedeti novac za neka skuplja sredstva kao što je hidratantna krema i serum za kožu.

2024 © - Vesti online