Četvrtak 27.09.2018.
00:11
D. Dekić - Vesti

Majmunske boginje napale Evropu

Tanjug/AP
Nije tako opasno kao što izgleda: Dečak zaražen majmunskim boginjama

Epidemiolog profesor doktor Zoran Radovanović kaže za "Vesti" da nije u pitanju nova bolest i objašnjava da apsolutno nema nikakvog razloga za strah, pošto ljudi teško mogu da se zaraze njome. Ako kojim slučajem do toga i dođe, kako ističe ovaj stručnjak, smrtnost je izuzetno mala.

- To su, poput malih i velikih boginja, ospine, ali blaže boginje. Prenose ih majmuni i glodari, a teško da čovek može da se zarazi od majmuna, jer je to vrsta virusa koja najčešće ide sa primata na primate. Mogu se dobiti ako neko jede zaraženo meso, a mala je verovatnoća da se kapljičnim putem prenese sa čoveka na čoveka - priča ovaj epidemiolog.

Smrtnost je, prema njegovim rečima, kod obolelih u Africi 10 odsto, a van tog kontinenta tek jedan odsto! Radovanović za "Vesti" objašnjava da je na britansko ostrvo virus stigao sa Nigerijcem, pomorskim oficirom, koji je na školovanju, i putnikom koji je stigao iz Nigerije i osuo se.

- Englezi su preduzeli sve mere i izolovali ih, pa se zbog toga ne očekuje nikakvo širenje zaraze. Možda, eventualno, dođe do obolevanja najviše još dve osobe - pojašnjava naš sagovornik.
Radovanović ukazuje da ima samo straha od mutacije virusa koja bi olakšala transmisiju.

- Ako bi ovaj virus mutirao, onda bi zamenio velike boginje, mada bi i tada bio njihova blaža varijanta. Rizik od takve mutacije je, međutim, izuzetno mali - naveo je profesor Radovanović.
Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, izjavio je da bi Srbi, koji borave u Nigeriji, trebalo da budu na oprezu zbog "majmunskih boginja".

- "Majmunske boginje" nisu virus poput ebole i ne predstavljaju takvu opasnost za širenje, ali apelujem na srpske državljane koji u Nigeriji rade i kreću se što poslovno, što turistički, da izbegavaju kontakt sa životinjama kao i konzumiranje mesa i da se, ukoliko osete neke simptome, obrate lekaru.

On je podsetio da je Ministarstvo zdravlja Srbije preduzelo sve moguće mere kako bi se sprečio eventualni ulazak i kontakt zaraženih ovom infekcijom među ljude.

Bolest, kao što je poznato, traje dve nedelje do mesec dana i ima nekoliko faza. Završava se pretvaranjem osipa u kraste koje se ljušte i otpadaju. Terapija, kao i kod malih i ovčijih boginja, podrazumeva uzimanje lekova za snižavanje temperature, ako je potrebno i uzimanje praška protiv svraba kože kao i, eventualno, lekova protiv bolova.

Simptomi

- povišena temperatura
- slabost organizma
- uvećanje limfnih čvorova
- osip na koži nakon nekoliko dana, prvenstveno na licu
- najviše se osipaju dlanovi i tabani

Ni govora o epidemiji

Ministarstvo zdravlja Srbije pojačalo je kontrolu na granicama i preduzelo sve mere zaštite. Formirana je i Radna grupa za praćenje i kontrolu oboljenja, a saopšteno je da će sa Institutom za javno zdravlje "Batut", Sanitarnom inspekcijom i drugim zdravstvenim ustanovama biti sprovedene sve mere nadzora i prevencije da se spreči pojava obolevanja. Zoran Radovanović, međutim, tvrdi da nema govora o epidemiji, a čak i da neko oboli, preneo bi virus eventualno na bližnjeg i na tome bi ostalo.

2024 © - Vesti online