Sreda 26.09.2018.
11:33
b92.net, Vestionline

Tenis - sport koji polako gubi identitet?

EPA/Justin Lane
Foto: Ilustracija

Kada se, sa druge strane, bude govorilo o organizacionom i marketinškom delu cele priče, za razliku od igračkog aspekta, jasno je da od 2018. tenis neće biti isti sport. 

Razlog tome najviše su promene u Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF) koja je odlučila da reformiše jedino ekipno takmičenje u "belom sportu" – Dejvis kup. 

Biće promenjen format, pa će umesto dosadašnjeg takmičenja koje traje tokom čitave sezone i zasnovano je na formi domaćinstava, igrati na kraju godine, u jednom mestu i na klasičnom turniru će učestvovati 18 selekcija. 

- Oduševljen sam što su države glasale za novi, dugoročni status Dejvis kupa. Naša misija je da se pobrinemo da ova istorijska odluka donese boljitak sledećoj generaciji tenisera u decenijama koje dolaze - rekao je predsednik ITF Dejvid Hagerti.

Među onima koji su se zalagali za promene bio je i najbolji srpski sportista Novak Đoković – u više navrata je isticao da problem leži u formatu takmičenja. Sistemom koji će "živeti" još sledeće sezone igrači su bili dodatno opterećeni, a imali su i obavezu da zbog Olimpijskih igara nastupaju određen broj puta za reprezentacije. 

- Čujem da mnogi spominju moje ime kada je reč o podršci celokupnoj ideji, ali to nije istina. Ja sam samo za promenu formata, to sam govorio pre pet, 10, 15 godina, a to kažem i sada. Ništa se nije promenilo. Drago mi je da su ljudi iz ITF shvatili hitnost za promene u rasporedu, jednostavno nije bilo dobro organizovano, posebno ne za vrhunske igrače. Veoma mali broj top tenisera je redovno nastupalo u Dejvis kupu -  rekao je Đoković. 

Bilo je onih koji su podržali ovakvu inicijativu više nego način na koji je izvršena, ali i velikih imena iz teniskog i novinarskog sveta koji su javno i otvoreno kritikovali promene. Među njima možda i najglasniji bili su Pat Keš, Boris Beker, Tomaš Berdih, Lejton Hjuit, Rodžer Federer… 

- ITF nikada nije uključivao igrače u odluke, ali sam malo iznenađen. Nisam bio uključen proces jer nisam znao konačnu odluku. Dejvis kup je, u neku ruku, bio pogrešan, ali se osećam tužno jer nećemo više imati Dejvis kup kakav smo imali. Ništa više neće biti isto - rekao je Federer, a onda pokrenuo i pitanje finansiranja projekta: 

- Nadam se da će svaki dinar biti uplaćen za buduće generacije. Ugovor sa marketinškom grupom ISL sa početka veka je propao i mnogo nas unazadio. Ne želim da vidim da se to desi ponovo. Za nas tenisere je malo čudno videti fudbalera da dođe u naš svet. (Đerar) Pike mora biti veoma pažljiv. Dejvis kup ne sme postati Pikeov kup.

Bilo kako bilo, u februaru naredne godine, 24 nacije učestvovaće na kvalifikacionom turniru, od čega će 12 izboriti plasman na završni turnir, na kojem će učestvovati polufinalisti iz tekuće sezone, kao i dve selekcije sa specijalnim pozivnicama. 

Prvi Dejvis kup u novom formatu biće održan od 18. do 24. novembra 2019. godine, a domaćin će biti Madrid ili Lil. 

Celokupan tekst možete pročitati na sajtu B92.net.

2024 © - Vesti online