Sreda 26.09.2018.
03:57
G. Anđelić - Vestionline

Murinjove timove na penale nije koštala jedino Stankovićeva prečka

Tanjug/AP
Derbijev golman Skot Karson u zagrljaju saigrača posle odsudne odbrane penala

Mančester junajted se spotakao u engleskom Kupu ligaša već na prvoj prepreci. U trećoj rundi, što je šesnaestina finala, u kojoj se uključilo sedam najboljih iz Premijer lige u prošloj sezoni, ispao je protiv drugoligaša Derbija i to na penale i to na Old Trafordu pred 55.227 gledalaca. Među njima je bilo oko 3.000 gostujućih navijača.

Nije delovalo da će "crveni đavoli" pognutih glava da napuste svoj stadion kada ih je Španac Huan Mata doveo u vođstvo već u 3. minutu. U prvom poluvremenu golova nije više bilo. 

Na Derbijevu klupu ovog leta je seo proslavljeni Čelzijev igrač Frenk Lampard (40), nekadašnji engleski reprezentativac, koji je tako i uplovio u trenerske vode. Posle toliko mečeva koje je odigrao imao je jasnu sliku u prvih 45 minuta - ovakav Mančester može da se savlada. Njegov tim je i krenuo putem podviga kada je Hari Vilson, Liverpulov igrač na pozajmici, postigao sjajan gol iz slobodnog udarca s velike udaljenosti u 59. minutu.

Već u 67. minutu isključen je argentinski golman Serhio Romero jer je koristio ruke van kaznenog prostora Junajteda. Španac David de Hea nije bio u kombinaciji za ovu utakmicu pa je teren napustio Mata da bi na gol stao 35-godišnji Li Grant, koji je stigao ovog leta iz Stouka za 1,7 miliona evra, a inače je ponikao u Derbiju.

Napadač Džek Meriot je doveo goste u vođstvo u 85, minutu. Mančesteru se crno pisalo, ali je Belgijanac Maruan Felaini, koji je ušao u igru u drugom poluvremenu, udahnuo navijačima novu nadu golom u petom minutu nadoknade vremena - 2:2.

Odluka je pala na penale. U prvih sedam serija svi su bili precizni, zaključno s Nemanjom Matićem. Derbi je pogotkom otvorio sledeću, a onda je u njegovog junaka izrastao 33-godišnji golman Skot Karson, rezerva Poljaku Jiržiju Dudeku u onom Liverpulovom timu koji je volšebno postao prvak Evrope 2005. Obranio je udarac Fila Džonsa.

Derbi je otišao dalje, a njegov novi strateg je nadmudrio svog učitelja Portugalca Žozea Murinja, koji ga je trenirao u Čelziju od 2004. do 2007. i u prvoj sezoni drugog mandata (2013-15), budući da je Lampard posle 13 godina na "Stamford Bridžu" 2014. otišao u Mančester siti.

Junajtedova crna serija na penale

"Crvenim đavolima" nije pripao nijedan od poslednjih pet mečeva na penale, a četiri su bila na Old Trafordu. Redom su to bile ove utakmice: polufinale Kupa s Evertonom (2008/09) 0:0/2:4, Suprkup Engleske s Čelzijem na Vembliju (2009/10) 2:2/1:4, polufinale Kupa ligaša sa Sanderlendom (2013/14) 2:1/1:2 (Junajted nije iskoristio četiri penala, a gosti tri), osmina finala Kupa ligaša s Midlsbroom (2015/16) 0:0/1:3 i sada s Derbijem.

U eri Premijer lige četiri od pet timova koji su izbacili Mančester u Kupu ligaša na Old Trafordu bili su iz nižih liga: Jork (0:3, druga runda, septembar 1995), Koventri (0:2, treća runda, septembar 2007), Kristal palas (1:2 na produžetke, četvrtfinale, novembar 2011) i sada Derbi.

Penali, kada do njih dođe, ostaju kobni za timove koje vodi portugalski stručnjak. S Čelzijem je poklekao svih pet puta, a prva četiri puta je tu bio i Lampard. Jednom nije bio uspešan Real, evo sada i Mančester. 

Jedini se s bele tačke osladio Inter i to na meču za trofej. Bila je to utakmica za Superkup Italije 2008, Murinjova debitantska na klupi "neroazura". Prvak se sastao s osvajačem Kupa Romom na "Meaci" u Milanu. U uzbudljivom duelu Rimljanima je penale obezbedio Mirko Vučinić pogotkom u 90. minutu za 2:2.

Crnogorski napadač je preciznim udarcem i otvorio seriju. Treću je zatvorio Dejan Stanković snažnim šutem u prečku. Lopta se od nje odbila ispred gol-linije.

Romina legenda Frančesko Toti imao je priliku da joj sačuva trofej (prethodne godine su isti rivali igrali na istom mestu, a pobedio je rimski tim s 1:0 golom De Rosija iz penala u 78. minutu). Umesto da bude 5:3, i on je uzdrmao prečku, a Argentinac Esteban Kambijaso je poravnao na 4:4. Zatim je bio uspešan još po jedan izvođač, a onda je Brazilac Žulio Sezar odbranio svom zemljaku Žuanu. Gol za trofej dao je Argentinac Havijer Zaneti, kapiten Intera čija je živa legenda.

Svakako da je jedan od najbolnijih Realovih neuspeha u ovom veku bio kada je Bajern na penale otišao u finale Lige šampiona 2012. U polufinalu domaćin je pobedio s 2:1 i u prvoj utakmici i u revanšu, a jedanaesterci su se izvodili u Madridu. Bilo je to u drugoj od tri Murinjove sezone u "kraljevskom klubu".

Manuel Nojer je odbranio udarce portugalskog asa Kristijana Ronalda i Brazilca Kake u prve dve serije. Pošto zatim penale nisu iskoristili ni Bajernovi igrači Toni Kros i Filip Lam, Serhio Ramos je imao priliku da produži Realovu nadu i da na kraju četvrte serije poravna na 2:2. Šutirao je visoko preko gola, ostavljajući Bastijanu Švajnštajgeru kao na tacni šansu da odvede nemačkog velikana u finale na njegovom stadionu, koji ovaj nije propustio (Bajern je u finalu izgubio na penale protiv Čelzija).

Neuspesi Murinjovog Čelzija na penale

2005/06

Čelzi - Čarlton 1:1/4:5; treća runda Kupa ligaša, (-) Robert Hut u drugoj seriji

2006/07

Liverpul - Čelzi 1:0/4:1; revanš polufinala Lige šampiona, (-) Arjen Roben u prvoj i Žeremi u trećoj

2007/08

Čelzi - Mančester junajted 1:1/0:3; Superkup Engleske, (-) Klaudio Pizaro u prvoj, Frenk Lampard u drugoj, Šon Rajt Filips u trećoj

2013/14

Bajern - Čelzi 2:2/5:4; Superkup Evrope, (-) Romelu Lukaku u petoj

2015/16

Stouk - Čelzi 1:1/5:4; osmina finala Kupa Ligaša, (-) Eden Azar u petoj  

2024 © - Vesti online