Utorak 25.09.2018.
16:10
Vestionline

NBA se po pravilima približava Evropi

twitter.com/nbamm
Adam Silver, generalni sekretar NBA lige

Kao što je ESPN najavio pre nekih mesec dana došlo je do tri promene - kraći sat, promena nesportskog faula i ponašanja.

Kada je reč o satu, on će se vratiti na 14 sekundi u tri scenarija: posle ofanzivnog soka; kada dođe do faula od lopte, odnosno kada igrač promaši šut, a njegov saigrač bude fauliran a da nije imao posed; ili kada tim u napadu dobije posed nakon što je lopta završila van igre posle promašenog šuta.

Prethodno u NBA ligi štoperica se vraćala na 24 sekunde i dobijao se novi napad, međutim sada će u NBA biti kao u Evropi.

Da se po pravilima približavaju Evropi, govori promena nesportskog faula. U NBA nije često da se pravi faul na sredini terena kako bi se presekla kontra, međutim kada se to dešavalo dosuđivao se običan faul.

Arbitri u NBA nisu sankcionisali faul kao nesportski ni kada protvnik s leđa faulira igrača koji ima čist put ka košu. Sada se to menja. Gotovo kao u Evropi dosuđivaće se nesportski faulovi, pošto neće biti dozvoljeno tolika "seča" igre.

Pojašnjenje za "clear path" faul imate u video prilogu ispod.

Poslednje pravilo važi za nesportsko ponašanje, odnosno verbalne ili fizičke obračune.

Gledaće se usporeni snimak kako bi se videlo da li je došlo do "nesportskog akta" i ako jeste da se onda odrede odgovarajuće kazne za igrače ili trenere koji su učestvovali u međusobnom sukobu, sa sudijom ili sa navijačima.

2024 © - Vesti online