Sreda 26.09.2018.
06:30
Vestionline, b92.net

Krstarenje Mongolijom? Ako se pitate kako je to moguće, evo odgovora

pixabay.com
Mongolija

Kada je Rajli krstario Pacifikom 2016. godine, putovanje od San Franciska do Guama trajalo je 18 meseci, a sada je dobio ideju za nešto sasvim drugo - plovidbu po Mongoliji. 

Mongolija ga je fascinirala još otkako je bio dete i pisao sastave o Džingis Kanu. A pošto je plovidba po Mongoliji nemoguća, on je snimio kako da plovi po zemlji, pa je izgradio "kopneni brod" sa sve točkovima. 

Kada je sa prvog krstarenja stigao u Guam upoznao je Amber Vord sa kojom je postao nerazdvojan, a uskoro su postali i par. Kada je izložio svoj plan nasmejala se kao tinejdžerka i mogli su da počnu. 

Stigli su u Ulanbator gde su išli od radnje do radnje i pronalazili delove za svoj izum sa slike. Kopneni brod morao je da bude dovoljno čvrst da izdrži nekoliko meseci ne koristeći ništa osim vetra, a opet robustan da mogu da spavaju u njemi i nose prtljag.

Tražili su način da ih nešto nosi, a da opet u tom prostoru mogu i da žive. Gradnju je otežavalo njihovo nepoznavanje mongolskog jezika, ali na kraju su uspeli. 

Kopneni brod je bio dugačak dva i po metra, širok nešto manje od metra i predstavljao je njihov dom narednih nedelja.

Počeli su sa krajnjeg severa svoje putovanje i krenuli da "plove". U narednih 46 dana prešli su skoro 300 kilometara, a skoro 70 kilometara glavni pokretač bio im je vetar. 

Ipak, "plovidba" nije bila tako lagana. Pripremili su hranu za narednih šest nedelja pošto je ruta bila takva da izbegavaju gradove i kreću se samo ruralnim putevima. Zbog toga je i barka bila preteška, tačnije 225 kilograma zajedno sa njima. Ništa nije moglo da je gura kada nisu imali vetar. 

Srećom, usput su sretali mnogo lokalaca kojima je par bio prezanimljivih u kopnenom brodu, pa su tako često imali gde da prenoće i šta da pojedu. 

Svoj put su uspešno završili na samom jugu Mongolije, upoznali divan narod i barem 70 kilometara prešli onako kako su zamislili - uz pomoć vetra.

Celokupan tekst možete pročitati na sajtu B92.

2024 © - Vesti online