Utorak 25.09.2018.
16:41
A. Šišić - Vesti

Kako uštedeti kućni budžet: Laboratorija usred kuće

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dame koje žele da uštede novac a imaju vremena i strpljenja mogu da naprave određene proizvode za čišćenje u svoja četiri zida. Zna se da su žene u prošlosti prale veš pomoću pepela, danas domaćice mogu da naprave prašak za pranje odeće pomoću samo tri sastojka.

Potreban im je veliki komad sapuna na bazi maslinovog ulja (castile soap), soda za pranje (natrijum bikarbonat) i boraks. Potrebno je da se u posudi pomoću rendeta sitno izrenda sapun, zatim dodaju tri šoljice boraksa i tri šoljice sode za pranje. Rukom izmešati prašak da bi se smese sjedinile i odložiti ga u posudu sa poklopcem kako bi ostao suv.

Domaća pasta za zube

Pojedine dame na internetu su podelile recept za pravljenje paste za zube u domaćoj radinosti. Treba pomešati šest kašika kokosovog ulja sa šest kašika sode bikarbone, 25 kapi eteričnog ulja eukaliptusa i jednu kašičicu stevije zbog slatkoće.
 

Zna se da žene mahom nemilice troše omekšivač za veš. Neretko se dogodi da ga sipaju i više nego što je propisano kako bi bile sigurne da će im odeća mirisati božanstveno. Dame koje žele da uštede na ovom proizvodu mogu da u plastičnu flašu od litar sipaju sirće i u njega dodaju 10 kapi eteričnog ulja po želji. Mogu i da mešaju arome kako bi dobile omiljen miris. Mogu da sipaju pet kapi mirisa ruže i pet kapi ulja limuna, lavande...

Zna se da se u domaćinstvu deterdžent za pranje posuđa troši kao da se pije. Domaćice i na ovom proizvodu mogu da spasu budžet tako što će u staklenoj tegli pomešati šoljicu narendanog sapuna na bazi maslinovog ulja, četvrtinu šoljice destilovane vode, kašičicu limunovog soka i pet kapi eteričnog ulja limuna.

 

2024 © - Vesti online