Utorak 25.09.2018.
18:00 >> 14:39h
K. Nedeljković - Vesti - Foto: V. Sekulić

Maksimovićima doneli radost

V. Sekulić
Udruženim snagama za pomoć drugima: Miroslava Savković, Tamara Grujić, Ivana Đorđević i Ruža Popović

- Od kolega sa lokalnog sajta Zora info dobili smo prijavu ove porodice, gde su napisali da žive u jako teškim uslovima. U pitanju je četvoročlana porodica Maksimović, majka Radenka, otac Milojko i blizanci Ivan i Ivana, deca sa posebnim potrebama. Oni su najveći problem imali sa kupatilom, sa velikom vlagom u stanu i oskudnim nameštajem. Siromaštvo je za to glavni krivac, jer su svi članovi porodice bolesni i veliki deo njihovih primanja odlazi samo na lekove. Mi smo došli i za pet dana uradili smo kompletno renoviranje enterijera: novo kupatilo, stolarija, podovi, kuhinja i nameštaj. U međuvremenu, upoznali smo dve divne žene, Miroslavu Savković, predsednicu Udruženja invalida rada i osnivača tkačke radionice Stari zanati i Ružicu Popović, osnivača Humanitarne organizacije Humano srce Šapca koje su godinama uz ovu porodicu. One su takođe dale veliki doprinos i zajedno sa Ivanom Đorđević, predsednicom saveta za brigu o porodici grada Šapca, isplatili veliko dugovanje za struju - podelila je sa kolegama Tamara Grujić, autor i producent humanitarnog projekta i TV serijala S Tamarom u akciji (Trijangl produkcija).

Ovaj već šesti ciklus humanitarnih akcija i TV emisija, naime, posvećen je porodicama u Zapadnoj Srbiji. Snimanja su započeta krajem avgusta, a od 28. septembra u redovnom terminu (petkom od 21 čas) biće emitovane nove epizode na programu RTS-a.

Osnaživanje žena invalida

Naravno, osim renoviranja stambenog prostora, Tamara će nastaviti da prikazuje i dočarava (u društvu onih kojima pomaže) - znamenitosti, manifestacije, tradiciju i lepote krajeva Srbije u kojima ostvaruje njene humanitarne akcije. Izuzetka nije bilo ni ovog puta, jer je posvetila pažnju tkačkoj radionici Stari zanati.

- Tamara je neko ko vas ne ostavlja ravnodušnim. Njen osmeh, pozitivnost se i sa malih ekrana prenosi na vas. Ono što me je posebno dirnulo tokom akcije pomoći za Maksimoviće je i njeno interesovanje za našu tkačku radionicu. Preko 70 žena dosad je prošlo kroz radionicu, a među njima i Ivana Maksimović. To su sve žene sa invaliditetom. Na taj način dobile su novu snagu za život, ekonomski su osnaženije, što i nas čini posebno ponosnim. Kako naši proizvodi svojim kvalitetom ispunjavaju sve regulative i norme, koji pored ostalog podrazumeva i očuvanje tradicije šabačkog kraja, to će se naši ručno rađeni peškiri (Tekereški peškiri) uskoro naći u prodaji u čitavom svetu sa interesantnim porukama - otkrila je predsednik i osnivač Udruženja invalida rada Miroslava Savković.

- Šestu sezonu serijala (13 planiranih epizoda), završićemo renoviranjem prostorija Udruženja obolelih od cerebralne i dečje paralize u Užicu. Oni su dobili dva poslovna prostora od grada ukupno 90 kvm u prizemlju zgrade, ali nisu imali materijalnih sredstava da to privedu nameni. Moj tim će im napraviti dnevni boravak kao i departman sektor za oporavak i vežbe - poverava autorka TV serijala koji okuplja rekordan broj gledalaca.

Presrećni: Porodica Maksimović

Ono što je bilo i najvažnije, to su utisci porodice Maksimović, koju smo posetili u lepo uređenom i renoviranom dvoiposobnom stanu.

- Presrećna sam. Čini mi se da je sve ovo san od momenta kada se Tamara sa tortom za našu decu pojavila na vratima na dan njihovog 35. rođendana. Živimo samo od suprugove plate, koja je dovoljna samo za najosnovnije i lekove, ništa više od toga. Mnogo je teško kad imate dvoje bolesne dece, koja su nesposobna da se sama brinu o sebi. Zato nismo bili u mogućnosti da bilo šta u stanu popravimo, što nas je mnogo mučilo. Sada svako ima svoj sređen kutak i više nas neće biti sramota da nam bilo ko dođe u posetu. Sve je prelepo, uživaćemo. Neizmerno smo zahvalni svima koji su nam pomogli, a posebno Tamari, jer da nije bilo njih, ništa od svega ovoga ne bi bilo moguće. Život su nam promenili iz korena - rekla je majka Radenka (56), rodom iz Dumače kraj Valjeva.

Ruža - humano srce Šapca

Neizostavna pomoć porodici Maksimović stigla je i od humane Ružice Popović iz HO Humano srce Šapca o kojoj smo pisali u nekoliko navrata. U Šapcu se na pominjanje njenog imena čuju samo reči hvale, a mnoga deca je smatraju svojom drugom majkom.

- Potičem iz siromašne porodice, pa znam koliko siromaštvo boli i ponižava čoveka. Odlučila sam da ostatak svog života provedem pomažući drugim ljudima kojima je pomoć potrebna. Nakon rada u zdravstvu i odlaska u penziju osetila sam da u meni ima još energije. Da se ne bih budila sa osećajem uzaludnosti, odlučila sam da se bavim humanitarnim radom. Iza svakih zatvorenih vrata na koja mi zakucamo, čeka velika patnja. Ali, kada nekome pomognete, to vam ispuni dušu! Ja znam da mogu pomoći i to me čini srećnom. Kada sam ovo počela da radim, otvorili su mi se svi horizonti. I Bog pomaže kad se radi od srca. Mislim da koliko nesreće možete da podnesete, možete isto toliko i sreće - rekla je Ruža.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online