Sreda 26.09.2018.
00:10
J. L. Petković - Vesti

Srpska imanja bez zaštite

A. Čukić
Kosovska policija ništa ne preduzima

Vučković kaže da je pre pljačke sa suprugom i dvoje dece naplanirano otputovao van Kosova.

- Katastrofa! Kada smo se vratili imali smo šta da vidimo. Razbijen prozor, stvari razbacane svuda po kući, nestalo nam je 2.000 evra i zlato - rekao je Dejan.

Ovog meseca, u seriji krađa u Partešu, lopovi su Srbima ukrali grla krupne stoke, rasne pse, automobil, alat i lovačku pušku. Miodragu Stankoviću ukraden je automobil golf 2, lovačka puška, alat i štenci.

- Video sam da nam nema ni dva štenca rase belgijski ovčar, da su ukrali i lovačku pušku za koju imam dozvolu i sertifikat, a na crevo su izvadili naftu iz traktora - ispričao je vidno uznemiren domaćin.

Tri grla krupne stoke je ukradeno porodicama Vasić i Lazić, s tim što su Vasići imali sreće. Policija je našla jednu kravu u neposrednoj blizini sela, za koju su pretpostavili da je pobegla od otmičara.

- Ništa nismo čuli. Ni komšije ništa nisu čule - ispričali su Vasići.

Na sličan način ukradene su dve krave porodicama Svete Stojanovića i Miodraga Stojkovića u selu Bosce, kraj Kosovske Kamenice. Lopovi su pokušali da otmu još pet grla u domaćinstvima Ranka Stojanovića i Bojana Joksimovića, ali su ih komšije primetile. Meštani su našli krave u ataru sela.

Prošle nedelje meštani Novog Brda, i Srbi i Albanci i Romi protestovali su pred policijskom stanicom u Bostanu zbog učestalih krađa u tom kraju. Motiv za ovaj prvi multietnički protest je činjenica da je u Novom Brdu zabeleženo šest slučajeva krađe krupne stoke, a počinioci nisu nađeni.

- Pošto policija nije u stanju da nas zaštiti, tražimo to od međunarodne zajednice, jer su dolaskom na Kosovo obećali bezbednost i sigurnost svih građana. Ne planiramo da napuštamo ognjišta i ukoliko niko nije u situaciji da nam pomogne, bićemo primorani da se samoorganizujemo i jedni drugima budemo potpora i pomoć u cilju opstanka - poručeno je sa protesta.

Policajci nezainteresovani

Sreten Stojković, otac šestoro dece iz Paralova, kaže da su mu dva puta kradene krave, pa više ne drži krupnu stoku, iako je njegova porodica živela od prodaje sira i mleka.

 

- Najviše me ubija što kažu gospoda policajci ovde da nemaju dovoljno vozila, da nemaju dovoljno ljudstva. Sve to imaju oni, samo mogu da se kriju iza paravana, inače oni sve to imaju. Njima je jasno i znaju ko krade šumu, recimo. Hajde, krave - ne znaju, ali šumu - znaju - izjavio je za RTV Puls iz Šilova.

 

2024 © - Vesti online