Utorak 25.09.2018.
13:20
Vestionline, Tanjug

Radeta: Prekinuti sa lažnim svedočenjima za ratne zločine

A. Čukić
Vjerica Radeta

Radeta je ispred Specijalnog suda u Beogradu rekla novinarima da je domaće pravosuđe preuzelo model "lažnog svedočenja" zaštićenih svedoka, na osnovu kojih se često donose presude, apelujući da se sa takvom praksom prekine jer izjave tih svedoka, kako smatra, nisu validne. 

- Želimo da se sa tom praksom prekine. Naš stav je da svaki ratni zločin treba da se otkrije i da

treba svako treba da odgovara za svoje ratne zločine, ali je paušalno presuđivanje nedopustivo - rekla je Radeta, koja je pred Mehanizmom u Hagu optužena za nepoštovanje suda, odnosno zastrašivanje svedoka u procesu protiv Šešelja.

Radeta i aktivisti SRS okupili su se danas ispred Specijalnog suda pred nastavak suđenja osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, zbog sumnje da su u hangaru "Kravice" kod Srebrenice 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.

U slučaju Srebrenica, optužnica tereti osmoricu pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Njima je krajem 2016. godine počelo je suđenje zbog zločina nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine, a u međuvremenu je bilo u zastoju skoro pet meseci zbog procesnih propusta u optužnici, koji su otklonjeni.

2024 © - Vesti online