Utorak 25.09.2018.
11:09
Vestionline

Ko je zanemario i Mesija i Kristijana Ronalda, ali i Modrića i Salaha

EPA/Armando Babani
Dešan i Loris

U izboru FIFA za najboljeg igrača godine bilo je i onih selektora i kapitena reprezentacija koji su smatrali da glasove po formuli 5-3-1 za trojicu najupečatljivijih ne treba dati ni argentinskom ni portugalskom asu, drugoplasiranom, ali ni pobedniku Luki Modriću, vicešampionu sveta s Hravtskom i evropskom prvaku s Realom, ni Mohamedu Salahu, koji je bio treći. 

Moglo je i da se nasluti da će se Didije Dešan i golman Igo Loris opredeliti za svoje. Obojica su se odlučili za istu trojicu francuskih igrača, ali s drukčijim redosledom. Selektor "galskih petlova" smatra da je najbolji trebalo da bude Antoan Grizman pa Rafael Varan pa Kilijan Mbape, a kapiten svetskog šampiona je postavio Varana na prvo mesto, a Grizmana na drugo. I po njegovom sudu Mbape je zvezda u nastajanju.

Istomišljenici su i u tajvanskoj reprezentaciji. I njen selektor i njen kapiten drže da glasove nisu zaslužili ni Mesi ni Ronaldo, ali ni Modrić. I Englez Geri Vajt, koji je nedavno seo na klupu Hongkonga, glasao je patriotski jer je po njegovom mišljenju najbolji trebalo da bude Hari Kejn, engleski reprezentativac, najbolji strelac Svetskog prvenstva u Rusiji. Slede Belgijanac Eden Azar i Mbape. Kapiten Tajvana se opredelio za Azara, Grizmana i Mbapea.

Među selektorima i kapitenima evropskih selekcija samo se Virdžil van Dejk, Holanđanin surinamskog porekla, odlučio da ne glasa ni za Mesija ni za Kristijana Ronalda ni za Modrića. Po njegovom mišljenju nagradu je trebalo da dobije Egipćanin Mohamed Salah, koji mu je saigrač u Liverpulu. Slede Belgijanac Kevin de Brujne i Mbape.

Na istom tragu je bio i kapiten Paname, koja je u Rusiji debitovala na mundijalu. Roman Tores je glasao ovim redom: Azar, Grizman, Mbape.

Za Mesija, Ronalda i Modrića nisu glasali ni kapiteni Mauritanije (Salah, Varan, De Brujne) i Sudana (Mbape, Salah, Grizman) i selektori Gambije (Azar, Salah, De Brujne) i Indije (Salah, Kejn, De Brujne), a za pomenutu trojicu plus egipatski fudbalski faraon nisu bili selektori DR Konga i Haitija, čija se mišljenja poklapaju (Mbape, Varan, Azar), Iraka (Azar, Grizman, De Brujne) i Malavija (De Brujne, Azar, Mbape).

Naš trener Srđan Vasiljević, koji vodi Angolu, opredelio se za Ronalda, Mesija i Salaha, a selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković za Modrića, Grizmana i Azara.

2024 © - Vesti online