Ponedeljak 24.09.2018.
23:50
B92

Tramp Nemcima: Rusi vas drže u šaci; Nemci: Nećemo tebe pitati

Tanjug/AP
Angela Merkel i Donald Tramp (Foto: Arhiva)

- Imam veliki problem s tim kada treća država ometa naše snabdevanje energijom - izjavio je Kempf za nemačke medije.

Njegov komentar dolazi posle nove kritike Donalda Trampa da Nemačka previše zavisi od ruskog gasa. Američki predsednik optužio je Berlin da ga Rusija "drži u šaci".

On je pozvao Nemačku da zaustavi rad na gasovodu "Severni tok 2", vredan 11 milijardi dolara, koji će biti izgrađen u Baltičkom moru. U pokušaju da pošalje američki LNG nemačkim potrošačima, Vašington je pretio sankcijama evropskim kompanijama za finansiranje ruskog projekta gasovoda.

- Mora država ili kompanija da odluči "da li bi trebalo da bude neki drugi izvor - rekao je predsednik BDI, naglašavajući da je konotacija između otkazivanja projekta i kupovine američkog tečnog gasa bila neprihvatljiva.

- Nemačkoj industriji je potreban "Severni tok 2" kako bi se poboljšala sigurnost snabdevanja energijom - rekao je Kempf, dodajući da LNG iz SAD trenutno nije konkurentan na nemačkom tržištu i da bi koštao previše.

Analitičari inače veruju da američki LNG verovatno neće postati poželjniji za nemačke potrošače zbog dodatnih troškova transporta tečnih goriva iz SAD.

2024 © - Vesti online