Ponedeljak 24.09.2018.
20:00
Vestionline

SAD upozorile Rusiju: Ne dajte Siriji S-300!

en.wikipedia.org/EllsworthSK
Ruski sistem S-300

Vašington je dodao da će američke snage ostati u Siriji dok u toj zemlji budu bile snage Irana.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednosti Džon Bolton izjavio je da bi isporuka ruskog sistema protivavionske i protivraketne odbrane S-300 bila "značajna eskalacija" već velikih tenzija na liskom istoku.

Dodao je da će državni sekretar SAD Majk Pompeo o tome razgovarati s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom tokom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

- Verujemo da bi ruska isporuka S-300 sirijskim vlastima bila značajna eskalacija. Nadamo se da će, ako su medijski navodi tačni, oni (Rusi) preispitati tu odluku - rekao je Bolton.

On je istakao da se u Siriji nalaze američke snage zbog čega postoji zabrinutost i dodao da Izraelci imaju legitimno pravo da se brane od iranske agresije.

- Izraelci imaju legitimno pravo da se brane protiv iranskog agresije, i svi pokušavamo da smanjimo tenzije i mogućnost velikih novih neprijateljstava - rekao je Bolton.

Ruski predsednik Vladimir Putin obavestio je danas predsednika Sirije Bašara al Asada o predstojećoj isporuci sistema S-300.

Tom njihovom telefonskom razgovoru prethodilo je prošlonedeljno obaranje ruskog izviđačkog aviona u blizini baze u Siriji, za šta Moskva optužuje Izrael, a Izrael optužuje Siriju.

2024 © - Vesti online