Ponedeljak 24.09.2018.
20:55
Tanjug, Vestionline

Mali: Nikad nisam bio član DS-a

A. Čukić
Siniša Mali: Svaki drugi dinar penzionerima je išao iz budžeta Srbije

- Nikada u životu nisam bio član DS. Nikada nijedan dan. Radio sam posao pošteno i časno od 2001. do 2003. godine i o tome možemo da pričamo koliko god hoćete. Jedno je privatizacija, a drugo je pljačkaška privatizacija - rekao je Mali odgovarajući poslaniku DS Goranu Ćiriću koji je prokomentarisao da je “zanimljivo” kada Mali priča o DS, a onda ga upitao do kada je bio član te stranke.

U skupštini se polemisalo se o penzijama, fondu PIO, da li izmene zakona donose nesigurnost za penzionere, jer se penzije neće penzije usklađivati kao ranije, ali i o vođenju ekonomske politike u vreme demokrata i naprednjaka.

- Demokratska stranka je ''zamrzla'' penzije. Ne znam na koji način to predstavlja bilo kakvu sigurnost za penzionere. Vi ste 2008. godine četiri puta podigli penzije, a odmah naredne godine srpska privreda je imala negativan rast od 3,1 odsto. Naš javni dug je krenuo da raste. Imali smo rekordan deficit koji je kulminirao 2013. godine - kritikovao je ministar bivšu vlast.

On je dodao da se danas penzije povećavaju na osnovu relanih rezultata, navodeći da Srbija već treću godinu ima suficit u budžetu.

- Velika je razlika između tadašnje politike koja se vodila kupovinom glasova od ove sada. Vlada Srbije ne želi da povećava penzije na osnovu stope inflacije koja je sada izuzetno niska od 1,5 do 2 odsto, želimo da te penzije povećavamo i više ako nam ekonomski rezultati to dozvole. Pokazali smo da umemo i znamo kako da vodimo ekonomiju, kako da zaradimo, spustimo nezaposlenost, dovedemo investitore - rekao je Mali.

Šef poslanika DS Goran Ćirić primetio je da se po ko zna koji put pominje DS, a da je zanimljivo kada to čini Mali.

- Vi ste bili jedan od najdirektnijih učesnika u privatizacijama, a sada se priključujete optužbama za taj period i pitate nas poslanike šta je DS dobro učinila u ekonomskom sistemu. Koliki je bio javni dug koji je nasledila DS od sadašnje koalicije koja je vodila državu 90-tih? 15 milijardi evra i učesće javnog duga u BDP je tada iznosilo preko 200 odsto - rekao je Ćirić.

“Zla” Demokratska stranka je, kaže, tada uspela da vrati 12 penzija, staru deviznu štednju i poručio da će i sada da vrati i dugovanje penzionerima od oko 800 miliona evra koliko im je, po nekim procenama, umanjeno za četiri godine.

Pošto je rekao da nikada nije bio član DS, Mali se osvrnuo i na ekonomske pokazatelje iz 2008. i 2009. godine kada je, kako kaže, javni dug kroz učešće u BDP porastao za 50 odsto i kada je stopa rasta bila negativna.

Govoreći o održivosti PIO sistema, Mali je ukazao da će se za penzije do kraja godine izdvajati samo 26 odsto iz budžeta, a da je taj procenat pre samo četiri godine bio skoro 50 odsto.

- Svaki drugi dinar penzionerima je išao iz budžeta Srbije - rekao je Mali.

Ministar finansija je istakao da nije slučajno da Srbija ima suficit u budžetu već treću godinu, te da je to upravo posledica ispravne i odgovorne politike koju vodi Vlada Srbije.

2024 © - Vesti online