Utorak 25.09.2018.
08:20
Vestionline, Tanjug

Alternativa razgraničenju - zamrzavanje evrointegracija

pixabay.com
 

Mišljenja su da trenutni međunarodni odnosi imeđu Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i Rusije predstavljaju "pozitivan trenutak" za rešavanje kosovskog problema i da bi svako odugovlačenje moglo da ima negativne posledice po Srbiju.

- Bez obzira na kvalitet ponuđenog rešenja, jer svako rešenje ima dobre i loše strane, treba iskoristiti pozitivan trenutak i rešiti pitanje Kosova, jer bez toga mi kao društvo ne možemo da idemo dalje, ne samo ka evopskim integracijama već na svim poljima ne možemo da napredujemo - rekao je koordinator radne grupe za poglavlje 35 nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Dragiša Mijačić. 

On je dodao da je to istorijsko pitanje naše generacije i da ga treba rešiti u dogledno vreme.

Programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković se slaže da alternativa ragraničenju, posledično može da bude zamrzavanje evropskih integracija za Srbiju, ali da imamo još nekoliko godina da nastavimo da sa ovom politikom.

On je upozorio da bi, ako se promeni administracija u SAD i demokrate opet dođu na vlast, Srbija mogla da bude primorana da prizna Kosovo u ovim granicama ili da trajno odustane od evropskih integracija.

Ukazao je da, ako preovlada opcija razgraničenja, odnosno korekcija granica, postoji veliki broj

pitanja koja će morati da budu definisana, kao što je pitanje Gazivode, crkvene imovine, kao i hoće li se formirati Zajednice srpskih opština (ZSO) za opštine koje bi ostale u sastavu Kosova.

- Moje mišljenje je da opštine koje bi ostale u sastavu Kosova, prema većinskom raspoloženju u kosovskoj zajednici, ne bi imale nikakvu autonomiju, što onda nosi određene rizike za one koji ostaju (na Kosovu) - naveo je Savković.

Na pitanje da li bi razgraničenje obesmislilo celokupan tok pregovora Beograda i Prištine i sve briselske sporazume koji su postignuti i u velikom delu se odnose na sever Kosova, Mijačić je ukazao da je javnost godinama bila skeptična prema briselskim sporazumima. 

On je međutim podsetio da ni kosovska strana, koja je time, kako je naveo, mogla da dobije integraciju severa Kosova i normalizaciju odnosa sa Srbijom, to opstruisala.

Na pitanje da li pregovaračko poglavlje 35 može da ukoči pristup Srbije EU ili Kosova, Savković je naveo da je Srbija tu u boljoj poziciji jer je priznat subjekt međunarodnih odnosa, a Kosovo nije, kao i jer Srbija već jeste u procesu evrointegracija.

- Nama je u interesu da rešimo taj problem - rekao je i ocenio da on Srbiju košta i dodao da je povoljan momenat za to. 

2024 © - Vesti online