Sreda 26.09.2018.
00:30
Srna, vestionline

Tečna biopsija - prekretnica u lečenju tumora

pixabay
Foto: Ilustracija

Test pokazuje znakove raka otkrivanjem malih delova DNK koje ćelije tumora ispuštaju u krv. Kako navode naučni portali, test je naročito dobre rezultate pokazao kod karcinoma jajnika i gušterače, iako nije reč o velikim uzorcima. 

Kako navodi "Gardijan", naučnici se nadaju da će test postati deo pregleda, kojim doktori mogu da otkriju rak kod pacijenata.

- Ovo bi mogao postati sveti gral istraživanja raka - otkrivanje teško izlečivih bolesti u ranoj fazi, kada ih je lakše lečiti - ističe lekar Erik Klajn, glavni autor studije iz Instituta za onkologiju u Klivlendu. 

Istraživanje, u kome su učestvovali i naučnici sa Univerziteta Stenford, predstavljeno je i na konferenciji Američkog društva kliničke onkologije u Čikagu. Istraživači veruju da bi ovaj test mogao da dovede do velike stope preživljavanja pacijenata, te da dramatično poveća produktivnost medicinske prakse. 

Tečna biopsija je najtačnija u otkrivanju raka gušterače, jajnika, jetre i žuči. Naučnici su istražili slučajeve više od 1.600 ljudi, od kojih 749 nije imalo rak za vreme istraživanja, a 878 postavljenu dijagnozu bolesti. Bolesti su pronađene u četvoro od petoro obolelih. 

Test je sa nešto manjom tačnošću otkrio limfom i mijelom, i to u 77 i 73 odsto slučajeva, a karcinom debelog crijeva otkriven je kod dva od tri pacijenta.

Rak pluća otkriven je kod 59 odsto pacijenata, a glave i vrata kod 56 odsto.

U studiji je u 90 odsto slučajeva tačno otkriven rak jajnika, mada je uzorak bio mali - samo deset osoba. Na uzorku od 28 obolelih od raka debelog creva test je bio uspešan u 66 odsto slučajeva.

- Treba nam još nekoliko koraka i više istraživanja, ali test bismo mogli primeniti i kod prevencije, na primer kod starijih od 40 godina kako bi otkrio pokazuju li rane znakove karcinoma - poručuje Klajn.

2022 © - Vesti online