Ponedeljak 24.09.2018.
13:53
blic.rs, Vestionline

"Bura" u Hrvatskoj: Plenković je nacionalni izdajnik i briselski sluga

EPA/Julien Warnand
Andrej Plenković

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava organizuje proteste protiv Vlade, zbog, kako tvrdi, nerešavanja ratnih zločina u tom gradu, a Katolička crkva proglašava Plenkovića odgovornim za nepokretanje procesa.

"Glas Koncila" nimalo nije naklonjen Plenkoviću, kao što nije bio naklonjen ni nekadašnjem predsedniku SDP-a Zoranu Milanoviću.

Portali za političku analitiku procenjuju da Plenkovića "progone" isti oni igrači i iste društvene i političke grupe koje su uspele da svrgnu bivšeg predsednika Hrvatske liberalnog Ivu Josipovića, a retorika je ista, kao i struktura napada.

Desne frakcije HDZ-a, koje su ideološki bliske idejama bivšeg ministra odbrane i nekadašnjeg lidera ustaške emigracije Gojka Šuška, ustaški nostalgičari poput Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, te urednici i saradnici radikalnih medija, koji žele da rehabilituju ustaše, traže da Plenković ode.

Posebno su moćna katolička udruženja, koja žele ultrakonzervativno društvo u Hrvatskoj, u kojem se zabranjuje abortus i rad nedeljom, a na migrante i "došljake" ne gleda blagonaklono.

Srbofobi, kojih u Hrvatskoj ima mnogo, te pripadnici raznih udruženja veterana, takođe, žele odlazak Plenkovića.

Činjenica je da predsednik HDZ-a uopšte ne pomaže Plenkoviću da se odbrani od optužbi da je "mekani" Hrvat i "izdajnik".

Neki liberalni mediji, koji nemaju lepih reči za Plenkovića, sada se stavljaju na njegovu stranu, strahujući od pobede hrvatskih populista i ultrakonzervativaca koji, kako se navodi, žele svog Orbana.

Opozicija, istovremeno, u Hrvatskoj gotovo da i ne postoji.

SDP je pred rasulom zbog pobune protiv lidera te stranke Davora Bernardića i bilježi rejting ispod 20 odsto, a "Živi zid" ima par procenata manje.

Tako je sve u rukama desnih stranaka, koje između sebe spremaju obračun za prevlast u društvu.

U toj situaciji, Andrej Plenković, konzervativan i uzdržan političar, koji je i sam pravio dogovore sa ekstremistima (spasavanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni!" i ploče HOS-a u Jasenovcu) izgleda kao veliki liberal i bolje rešenje od onih koji bi mogli doći.

2024 © - Vesti online