Ponedeljak 24.09.2018.
13:12
Vestionline, Tanjug

"Sada je vreme da rešavamo probleme naroda"

EPA/Olivier Hoslet
Angela Merkel žali zbog najnovijeg spora u njenoj koalicionoj vladi (Foto: Arhiva)

- Previše sam bila fokusirana na funkcionalnost i procese u ministarstvu unutrašnjih poslova, a nedovoljno na ono što, s pravom, pokreće narod kada čuje za nečije unapređenje. Veoma mi je žao što smo dozvolili da se to desi. Sada je vreme da rešavamo probleme naroda - rekla je Merkelova, prenosi AP.

Spor je konačno rešen dogovorom postignutom u nedelju, a nastao je zbog pitanja budućnosti šefa službe unutrašnje bezbednosti Nemačke Hansa Georga Masena, koji je nastojao da ublaži najnovije nasilje nad migrantima.

Zbog toga su socijaldemokrate, manjinski partneri u nemačkoj koalicionoj vladi, zahtevali da bude izbačen iz nje.

Tome se, međutim, usprotivio ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, koji se inače protivi migrantskoj politici kancelarke Angele Merkel, smatrajući je preblagom.

Prvobitno je bio postignut dogovor da Masen bude smenjen sa te funkcije, ali da bude postavljen, formalno unapređen, za zamenika ministra unutrašnjih poslova, što je razbesnelo mnoge članove SPD-a.

Međutim, u nedelju je postignut konačan dogovor da Masen bude imenovan za "specijalnog savetnika" u ministarstvu unutrašnjih poslova za "evropska i međunarodna pitanja".

Masen je smenjen 18. septembra sa dužnosti šefa unutrašnje bezbednosti Nemačke zbog sukoba s nemačkom kancelarkom u vezi s antimigrantskim nasiljem u zemlji.

On je, suprotno kancelarki, tvrdio da prilikom antiimigrantskih nereda u Kemnicu, na istoku zemlje, neonacisti nisu maltretirali imigrante.

2024 © - Vesti online