Utorak 25.09.2018.
00:27
Z. Marjanović - Vesti

Srpski junaci na filmu

Z. Marjanović
Sećanje na junake sa Galović brda: Mesto gde je izvedena operacija Halijard

Govoreći o značaju vazdušnog mosta između Pranjana i Barija, ambasador Skot je istakao da Galovića poljana nije obično polje, jer predstavlja istoriju, junaštvo srpskog naroda i sveto polje za narod Amerike.

- Na Galovića brdu srpski narod je svetu pokazao najbolje što čovečanstvo može da pokaže. Dali su sve od sebe da pomognu nepoznatom strancu, kad su videli zlo. Na ovom svetom mestu sam treći put i uvek dolazim da se zahvalim Srbiji i Srbima - naglasio je ambasador.

Izjavio je da je o operaciji Halijard trebalo snimiti dugometražni film. O toj misiji zasad se može saznati samo iz desetominutnog dokumentarca.

- Ljudi iz Paramaunta trenutno snimaju film u Beogradu i preporučio sam im da pročitaju knjigu (Gregorija Frimena) "500 zaboravljenih", koja govori o misiji Halijard. Jer, to nije samo istorija, nego je sve bazirano na istini i sa puno emocija, što je preduslov za dobar film - rekao je ambasador Skot za "Glas zapadne Srbije".

Donacije za školu

Gosti su nakon polaganja venaca posetili Osnovnu školu "Ivo Andrić" i tom prilikom, u organizaciji ambasade SAD, dodelili stipendije učenicima za eseje na temu "Operacija Halijard". Direktor škole Zoran Pantović rekao je da su oni kao obrazovna ustanova dobili dosta donacija preko američke ambasade:

- Izgrađena je sportska sala u vrednosti od 750.000 dolara, a obećana nam je i oprema za školu i interaktivne table, kao i još jedan teren. Saradnja sa američkim ambasadorima je uvek bila dobra. Kajl Skot je čovek sa kojim uvek možete da se dogovorite, a i meštani ga vole jer govori srpski, pa mogu sa njim da porazgovaraju.
 

Princ Aleksandar Karađorđević istakao je da srpski narod ceni slobodu kao najveću vrednost i da je pokazao da i u najtežim trenucima svoje istorije od tog ideala ne odustaje:

- Pod komandom ministra vojnog Vlade Kraljevine Jugoslavije, generala Dragoljuba Mihajlovića, kao i mog oca kralja Petra Drugog, Jugoslovenska vojska u otadžbini i srpski narod spasli su sigurne smrti 500 američkih avijatičara. U tom dramatičnom događaju opet je došlo do izražaja srpsko-američko prijateljstvo koje je pokazano u najtežim trenucima Drugog svetskog rata. Nama danas ostaje nada da će odnosi Srbije i SAD ponovo dostići nivo koji su imali za vreme čuvene misije Halijard.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković istakla je da Srbije neguje sećanja na ovu misiju:

- Citiraću američkog novinara i pisca Gregorija Frimena koji u svojoj knjizi "500 zaboravljenih", koju sam nedavno dobila od ambasadora SAD i pročitala, jedan deo koji je posvećen ovoj nesvakidašnjoj i veličanstvenoj akciji: "To je jedna od poslednjih neispričanih priča iz Drugog svetskog rata i istovremeno i jedna od najznačajnijih, to je priča ispričana avanturom, srčanošću, opasnošću i junaštvom koje se prepliće sa mrežom zavera, laži i prikrivanja. Zahvaljujući junacima ove priče koja se odvijala u sklopu velike i duge borbe za slobodu i koja je odnela nebrojano mnogo žrtava, ova akcija nije zaboravljena ni u Srbiji, ni u Americi - kazala je Gojkovićeva.

2024 © - Vesti online