Utorak 25.09.2018.
00:12
Đ. Barović - Vesti

Rušenje Dejtona vodi u rat!

Tanjug
Rusija trajno uz Republiku Srpsku: Sergej Lavrov i Milorad Dodik

- Rusija je zajedno sa SAD i EU bila autor Dejtonskog mirovnog sporazuma i rešenja kosovske krize. Ne vidimo nijedan razlog da se makne od svih tih poslova, a Balkan pretvori u arenu za sukobe - poručio je prvi čovek ruske diplomatije.

Ovo je i ključna poruka koja se mogla čuti tokom njegove posete Republici Srpskoj gde je prisustvovao polaganju kamen temeljca za prvi Rusko-srpski kulturni centar u BiH kao i izgradnju Ruske crkve.

Dodik putuje kod Putina

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik putuje ove nedelje u Soči gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Upitan da li postoji neki povod za ovaj susret, Dodik je u svom stilu odgovorio da je susret sa liderom Rusije "fenomenalan povod".
- Kud ćete bolji povod nego da sretnete Putina. To je fenomenalni povod i treba ga iskoristiti uvek, kad god čovek ima priliku - kazao je Dodik.

U razgovoru sa zvaničnicima Srpske, Lavrov je naglasio da se Rusija protivi mogućnosti preuređenja i revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH koji ne bi uključio i podrazumevao da to prihvate oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

- Rusija je za Dejton i protiv njegove revizije - naglasio je Lavrov i dodao da je nedopustivo da se od država Balkana ultimativno traži izjašnjavanje kojoj će se strani prikloniti.

- Nedopustive su akcije spoljnih igrača da naprave veštački izbor - ili ste s nama ili s Ruskom Federacijom - rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Politikolog Anđelko Kozomara nema dileme da je poseta Lavrova najveća diplomatska pobeda Milorada Dodika u 14 godina, koliko je na vlasti u RS.

Saradnja u zdravstvu

Anđelko Kozomara posebno apostrofira obećanje Sergeja Lavrova da će Rusija značajnije pomoći u oblasti zdravstva.
- Ruski lekari će dolaziti u Banjaluku i obavljati najsloženije operacije sa našim lekarima, mladi lekari iz RS moći će da idu na subspecijalizacije u Rusiju, a RS će biti omogućeno da veoma brzo uvozi ruske lekove po najmanje 30 odsto nižim cenama od onih zapadnih - navodi Kozomara.

 

- Ne dolazi vam doajen međunarodne diplomatije svaki dan. Posle ove posete, Zapad je odagnao sve sumnje da je RS zona ruskog interesa - ističe Kozomara.

On smatra da je "Lavrov jasno rekao da Rusija neće dozvoliti dalje urušavanje Dejtonskog sporazuma na štetu Srba, ali i da će se Rusija snažno zalagati za vraćanje otetih nadležnosti, za ukidanje OHR i svaku drugu vrstu protektorata".

Prema rečima ovog politikologa, efektivni rezultat ove posete je u dogovorenoj "još snažnijom privrednoj saradnji" Rusije i Republike Srpske.

- Lavrov je obećao skoru gradnju fabrike gasa u Zvorniku što je svakako kapitalan projekat, jer će se odatle snabdevati cela BiH. Njegova poseta je faktički pokazala da Srbi u BiH, prvi put imaju snažnu podršku, pa ako hoćete i zaleđinu, jedne velike i moćne svetske sile - naglašava Kozomara.

Crkva u čast cara Nikolaja

Vladika banjalučki Jefrem ističe da se ruska pravoslavna crkva gradi u Banjaluci u čast 100 godina od pogubljenja ruske carske porodice Romanov, a da će Rusko-srpski kulturni centar imati biblioteku, muzej, izložbeni prostor, kabinete za učenje ruskog jezika, kao i stanove za sveštenike.

Lavrov je tim povodom rekao da su srpski dobrovoljci iz Prvog svetskog rata, koji su se borili na strani Rusije, pokrenuli ideju izgradnje Rusko-srpskog kulturnog centra i ruske pravoslavne crkve u Banjaluci, a da će budući Centar biti jedan od temelja dalje saradnje RS i Rusije.

- Ovaj događaj je doprinos jačanju kulturnih i duhovnih veza, ljubavi i prijateljstva koji spajaju dva naroda - rekao je Lavrov.

Tokom posete Lavrova, mere bezbednosti su bile podignute na najviši nivo. Mnoge ulice u centru grada bile su blokirane za saobraćaj, a ministra spoljnih poslova Rusije obezbeđivalo je oko hiljadu policajaca.

Povodom posete visokog zvaničnika Rusije, vladika banjalučki Jefrem, uručio je Sergeju Lavrovu na poklon repliku Miroslavljevog jevanđelja napisanog u 12. veku. Ministar spoljnih poslova RF je vladiki poklonio Bibliju.
 

2024 © - Vesti online