Ponedeljak 24.09.2018.
10:28
Vestionline

Srbija treća u evropi

Promo
 

Goran Đurković i Dragan Popov iz SPK "Berkut" Vršac, Slobodan Maletić iz Kluba vazduhoplovnih sportova "Košava" iz Beograda, Dejan Valek i Ivan Pavlov iz Aero kluba "Novi Sad", sada već bivši prvaci Evrope i aktuelni vicešampioni sveta, zauzeli su treće mesto, posle odličnog domaćina Slovenije i Češke, sa kojom smo se borili za drugu poziciju do zadnje letačke serije. Evropsko prvenstvo je održano u mestu Kobarid u Sloveniji od 16. do 22. septembra i učestvovalo je ukupno 111 pilota iz 24 zemlje od kojih 19 evropskih.

Goran Đurković i Dejan Valek su do poslednje serije imali priliku i za pojedinačnu medalju, ali se to ipak nije desilo. Nakon 11 serija, i petodnevnog takmičenja, po vrlo toplom vremenu, ipak je popustila koncentracija, a pobedio pritisak na pilote koji sve vreme nisu imali prava na grešku, obzirom na okrnjeni sastav, jer se od svake serije uzimaju četiri najbolja rezultata za timski rezultat.

Promo
 

Već u prvoj seriji, četiri naša pilota napravili su visok, odnosno nepovoljan, rezultat, što je bilo kasnije jako teško anulirati. Slovenija i Češka nisu ispuštale stečenu prednost, i tako je bilo do kraja, iako smo sa Česima bili do zadnje serije samo na sedam centimetara razlike.

U pojedinačnoj kategoriji, sve medalje uzeli su Slovenci (1. Matjaž Sluga, 2. Jaka Gorenc, 3. Matjaž Ferarič), dok je naš najbolje plasirani pilot Dejan Valek završio takmičenje na petoj poziciji, a Goran Đurković na sedmom mestu. 

Odlični su bili i ostali takmičari iz Srbije - Dragan Popov, Slobodan Maletić i Ivan Pavlov. Svi su dali svoj doprinos timskom uspehu, a posebno Popov koji je bio konstantno dobar, i uvek pod pritiskom jer je zadnji nastupao od naših takmičara u svakoj seriji.

Slobodan Maletić je imao rezultat za medalju sve do šeste serije, kada je napravio loš prilaz i imao tada 53 cm udaljenosti od cilja, i time srušio izvesnost pojedinačne medalje.
FAI Evropsko prvenstvo u Sloveniji neće ostati u pamćenju po odličnoj organizaciji kakvu smo očekivali, bilo je propusta, intervencija i žalbi na rezultate koje su prihvaćene nakon grešaka od strane kineskog sudije i direktora takmičenja, ali sve se ipak dobro završilo.

Sledeće veliko takmičenje - Svetsko prvenstvo je u maju 2019. godine u Vršcu u Srbiji, kada ćemo imati priliku da ugostimo 150 takmičara iz 30 zemalja sveta.

Promo
Promo
Promo
2024 © - Vesti online