Ponedeljak 24.09.2018.
09:25
blic.rs, Vestionline

Stefanović: Srbija neće biti sabirni centar za migrante, niko neće da nas okupira

Tanjug
Nebojša Stefanović

- Fronteks se pre svega bavi zaštitom granica, i to članica EU. Fronteks može da dođe tek kada se potpiše sporazum, pošto je trenutno samo parafiran i ako ga parlament usvoji. Tada ako ih Srbija pozove, oni će obavljati posao i isključivo u saradnji s našim policajcima. To nam samo daje mogućnost i nema nikakve bojazni da će neko doći da nas okupira, kako to neki predstvljaju - rekao je Stefanović za "Kurir" od ponedeljka.

On podseća da je Srbija 2015. kada je u zemlju ulazilo i 85.000 miganata dnevno tražila pomoć EU i da su u skladu s bilateralnim sporazumima došli policajci iz Mađarske, Austrije, Češke, Francuske i drugih zemalja, koji su pomogali da se kontroliše i zaustavi migrantski tok.

- Ovaj sporazum će pomoći da Fronteks, ako ponovo dođe do značajne krize u migracijama, pomogne u sprečavanju nezakonitih ulazaka migranata u Srbiju - ističe Stefanović.

Fronteks će, dodaje, biti i na jugoistočnim granicama Srbije.

- Ako ih pozovemo, biće pre svega na granici s Bugarskom i Makedonijom. Policajci koji su već dolazili bili su raspoređivani na tim granicama, a ne na našu granicu s Mađarskom - rekao je Stefanović.

2024 © - Vesti online