Nedelja 23.09.2018.
16:16
b92.net, Vestionline

"Vučić na vlasti sve dok je opoziciji samo on u fokusu"

M. Karović
Čedomir Jovanović

- Vučić antagonizuje srpsko društvo i oni koji pristaju na taj sukob s njim, zapravo ga time održavaju na vlasti. Ne želim da svoju politiku svedem na rat s Vučićem. Drago mi je što on danas, više ili manje, govori tako što interpretira moje rečenice koje sam ja izgovorio pre 10 ili 15 godina. Ne mislim da ga napadam zbog toga što sa Tačijem želi da postigne dogovor, niti da ga kritikujem da ruši Ustav, kao što to radi preostali deo srpske opozicije, koji je sa Koštunicom taj ustav ukrao na referendumu na kome se glasalo dva dana i dve noći - rekao je Jovanović za makedonsku televiziju A1, prenosi LDP u saopštenju. 

On je ocenio i da vlast nastoji da "uguši" opoziciju, a da ona na to nije odgovorila na normalan i efikasan način, tako što bi "pokazala da je sposobna da podrži ono što je za zemlju dobro" i da stane pred predsednika Srbije i "suprotstavi mu se onda kada nešto pogrešno radi". 

Predsednik LDP-a dodao je i da je od Vučića tražio da podrži referendum u Makedoniji o promeni imena posle dogovora Skoplja i Atine. 


- Podržao sam (hrvatskog predstavnika) Željka Komšića u Bosni i Hercegovini, dok on podržava Dragan Čovića, jer mislim da višak nacionalizma u BiH gura BiH u haos. Kao što mislim da Srbija ne sme da bude "luzer" u makedonskom referendumu zbog toga što je ćutala, niti da svoju sreću traži u nekom krvoproliću u Sobranju - rekao je Jovanović. 

Istakao je i da želi da okupi ljude na kosovskom pitanju, tako što će tražiti da se podrži dogovor Beograda i Prištine: 

- Ako taj dogovor bude sporan zbog korekcije granica, jer onda to otvara mogućnost korekcije u čitavom regionu, onda će morati da bude osnažen garancijama Evropske unije o članstvu čitavog regiona u vrlo jasnim rokovima i aktivnim delovanjem Evrope, kako se način na koji je kosovski problem rešen, a on nije isti kao neki drugi, ne bi koristio kao izgovor u stvaranju nekih novih - podvukao je Jovanović.

2024 © - Vesti online