Nedelja 23.09.2018.
20:13
M. Stanković - Vesti

Božuri cvetaju u Osnabriku

M. Stanković
Starija grupa na sceni: Adrijana, Aleksandra, Mladen, Nikolina i Damjana

Na trgu ispred gradske kuće među brojnim štandovima naša su bila dva, ukrašena zastavama i raznovrsnim specijalitetima domaće kuhinje. Vredne članice Kola srpskih sestara prodavale su slane i slatke pite i kolače. Služeni su čorbast pasulj i neizostavni ćevapčići. Kao roštilj majstori su se angažovali Đorđe Kačavenda i Marko Dabić.

- Ove godine je bilo starih znanaca među drugim narodima koji su uživali u našoj kuhinji - rekao nam je Željan Ćorović.

M. Stanković
Vole da se druže: Najstariji parohijani

I mladi na štandu

Gužva oko našeg standa bila je stalna, a uz starije su se angažovali i mladi, među kojima su se posebno isticali Nikolina, Milorad i Jelena

Uz njega su se Slobodan Miščević i Željko Bera brinuli da svega bude u izobilju i protekne kako valja.

Mnogo je hvaljen i odličan pasulj koga su spremile Zora Miščević i Rada Bera.
Po divnom, sunčanom danu okupilo se mnogo zemljaka svih uzrasta, a najviše ih je bilo oko centralne bine gde je veoma uspešno nastupio crkveni folklorni ansambl Božur, koji radi pri Hramu Svetog Georgija u Osnabriku. Uzvici oduševljenja i aplauzi ispratili su naše folkloraše.

- Ovo je peta godina kako naš folklor nastupa i trudimo se da se uvek predstavimo novim programom pesama i igara - rekla nam je Biljana Dabić koja je za nastup pripremila mlađu grupu folklorne sekcije.

Stoja Timarac, umetnički rukovodilac starije folklorne grupe, takođe je izrazila zadovoljstvo zbog uspešnog nastupa svojih štićenika.

M. Stanković
Pomagali starijima: Nikolina (stoji), Milorad i Jelena

Okupljanja za pohvalu

- Ja sam prvi put u Nemačkoj i mogu da kažem da mi se ovde sve dopada, a naročito što vidim da se naš narod okuplja i čuva svoju tradiciju koju prenosi na najmlađe - rekla nam je Jovanka Janković iz Smedereva, gošća u porodici Dabić.

 

2024 © - Vesti online