Nedelja 23.09.2018.
18:12
R. Lukić - Vesti

Mileva zaslužuje i ulicu u Cirihu

R. Lukić - Vesti
Cveće na neobeleženom Milevinom grobu

Parastosu je prisustvovala i Mira Ajnštajn, praunuka i jedna od petoro živih potomaka dece Mileve Marić i Alberta Ajnštajna, a Gabathuler je posebno pozdravio Doris Ajnštajn, udovicu Alberta Ajnštajna juniora, i troje praunučadi - Širu, Omera i Tahel Jesilej-Ajnštajn.
Da odaju počast slavnoj prethodnici došli su i današnji studenti Ciriškog univirziteta, a grupu akademaca predvodila je Milka Tadić, predsednica Saveza srpskih studenata.
Iz Štutgarta je stigla u svetu priznata fizičarka prof. Paulina Gagnon.

Nordhajm zbog sina

Milevin stariji sin Hans Albert živeo je u Americi, a tamo je i umro 1948. godine kad i Mileva. Njen mlađi sin Eduard je bolovao od šizofrenije (umro je 1965.), a Mileva je znajući da će on biti sahranjen u Cirihu izrazila želju da i ona bude sahranjena na groblju Nordhajm na kojem će počivati i njen sin.

Udruženje "Tesla society" se već 15 godina bavi popularizovanjem i proučavanjem dela Nikole Tesle i lobiranjem srpske nauke, a da javnost i naučni svet više saznaju o nepravedno zapostavljenoj Milevi Marić, sebi su u zadatak stavili pre 14 godina.

- Mileva Marić je po ruskim pravoslavnim običajima sahranjena ovde pre tačno 70 godina, 40 dana, 21 sat i 30 minuta. Umrla je u EOS Sanatorijumu na Odeljenju 7, a šest dana pre smrti poželela je da vidi grčkog popa. Nije znala da ga u Cirihu nema. Došao je ruski. Zato smo ovde danas i doneli rusku ikonu - rekao je Stojanović, apelujući na srpske studente i udruženja da u Milevinom omiljenom gradu učine nešto više za očuvanje njenog imena. Kao primer naveo je podizanje biste i inicijativu da neka ulica dobije njeno ime.

R. Lukić - Vesti
Paulina Gagnon došla iz Štutgarta

Spomen-ploča i u sanatorijumu

- Naše udruženje i osnivač Stojanović u saradnji s gradom Cirihom pre 14 godina utvrdili su da je Mileva Marić svoj večni mir našla tačno na ovom mestu gde danas stojimo. Ovde smo 2008. održali pomen i na dan 60. godišnjice njene smrti, a iste godine u sanatorijumu u kojem je slavna fizičarka preminula podigli smo spomen-ploču. Hvala vam što ste došli da danas obeležimo i 70. godišnjicu njene smrti - rekao je između ostalog Andreas Gabathuler.

Pomen je održan na mestu na kome je Mileva sahranjena, ali na kome više nema grobova jer su vremenom prekopani. Posle Mileve, o čemu su "Vesti" već pisale, na istom mestu sahranjena su još dva pokojnika. Milevino spomen-obeležje koje je 2009. podiglo Ministarstvo za dijasporu od mesta sahrane udaljeno je 400 metara.

Zoran Jeremić, generalni konzul Srbije u Cirihu, zahvalio je udruženju "Tesla society" na izuzetnom angažovanju i brizi za očuvanje sećanja na delo Mileve Ajnštajn-Marić, upravi grada Ciriha na pomoći i saradnji, Udruženju studenata Ciriškog univerziteta koje se uključilo u sve aktivnosti kako bi se što bolje očuvalo sećanje na našu veliku naučnicu i upoznao što širi krug ljudi s njenim doprinosom svetskoj nauci.

Jeremić je posebno pozdravio i pohvalio potomke Mileve i Alberta Ajnštajna, koji su prvi put prisustvovali ceremoniji obeležavanja godišnjice Milevine smrti.

R. Lukić - Vesti
Konzul Jeremić, Milka Tadić, Gabathuler i Stojanović

Teško do posebne grobnice

Udruženje iz Sent Galena počelo je da radi na tome da se posmrtni ostaci naše naučnice identifikuju i dostojno sahrane, u posebnoj grobnici .
- To bi bio skup proces jer se između ostalog mora izvršiti i DNK analiza, ali je još veći problem pravna procedura koja zahteva pribavljanje odobrenja svih potomaka Mileve Marić i Alberta Ajnštajna, a oni su rasuti po celom svetu - rekao je za "Vesti" Petar Stojanović, koji nije uveren da će taj problem u skoroj budućnosti biti rešen.

2024 © - Vesti online