Nedelja 23.09.2018.
13:55
rts.rs, Vestionline

Komisija za utvrđivanje posledica bombardovanja kreće na teren

youtube.com/TVKopernikus
Drako Laketić: Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacije sa terena

Komisija za utvrđivanje posledica bombardovanja će prikupiti svedočenja od lica koja su imala kontakt sa kontaminiranim terenom, kao i od njihovih porodica, najavio je Laketić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Što se tiče uticaja na životnu sredinu, Laketić kaže da će se istraživati uticaj toksina i posle asanacije koju je uradio Institut "Vinča".

Navodeći da je Vranje imalo problem sa projektilima sa osiromašenim uranijumom, ukazuje da drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima.

- Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega - ističe i podseća da je u Pančevu gađana "Petrohemija", u Novom Sadu rafinerija, a u Nišu i Kragujevcu trafo-stanice, iz kojih se oslobodilo trafo-ulje sa kancerogenim pirulenom.

- Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacije sa terena - ističe Laketić.

Navodi da je prošle nedelje održan proširen sastanak Komisije, u koju su najeminentnije srpske ustanove poslale stručna lica.

Zaključci Komisije, kako je ranije najavljeno, mogu se očekivati 2020. godine, a oni će, smatra Laketić, Srbiji koristiti u svakom smislu, za asanaciju životne sredine i rano lečenje bolesnika i prevenciju.

Ističe da će rezultati definitivno implicirati pravni i politički put.

Pored pomoći italijanskog parlamenta, koji je dostavio dokumentaciju, Laketić najavljuje da će predložiti ponovno ispitivanje ove problematike pred UN.

Prethodne izveštaje UN stručna javnost ne smatra relevantnim, navodi Laketić i ističe da će tražiti objektivno istraživanje.

2024 © - Vesti online