Nedelja 23.09.2018.
11:15
rts.rs, Vestionline

Da li će građani Makedonije prihvatiti novo ime?

pixabay.com
 

"Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?" To je pitanje o kojem će se, 30. septembra, izjašnjavati građani Makedonije.

Portparol Vlade Mile Bošnjakovski naglašava da je put Makedonije - put u EU i NATO.

- Sporazum nam daje tu mogućnost i sve ankete koje se sprovode u ovom momentu pokazuju da je većina građana za ulazak Republike Makedonije u Uniju i NATO - kaže Bošnjakovski.

Da bi referendum uspeo, na njega treba da izađe 50 odsto upisanih birača, plus jedan.

Iako se spekulisalo da će pozvati na bojkot referenduma, najveća opoziciona partija u Makedoniji poziva građane da glasaju po svojoj savesti, iako nezadovoljna što referendumsko pitanje, kako kažu, sadrži tri pitanja.

- Kao kada bi vas pitali na referendumu da li ste za to da u Makedoniji imamo 1.500 evra prosečnu platu i da vam svakog meseca država plaća račun za električnu energiju, podržavajući u isto vreme dogovor s Grčkom - rekao je predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

Skoplju i Atini je trebalo 27 godina da se dogovore o imenu Makedonije, odnosno da njen zvanični naziv bude Severna Makedonija.

Teški zadaci i pred Grčkom

Međutim, i jednu i drugu zemlju tek čekaju teški zadaci, za koje, za sada, nemaju potrebnu većinu.

Makedoniju - da do kraja godine promeni Ustav, a grčki parlament da početkom 2019. ratifikuje Sporazum.

Jorgos Kumucakos iz opozicione Nove demokratije kaže:

- Vlada očigledno imati poteškoća u vezi s ratifikacijom. međutim, to je problem Vlade, a ne opozicije, koja ima jasan stav: nismo saglasni sa Sporazumom - poručio je Kumucakos.

Jorgos Katrugalos, alternativni šef diplomatije Grčke, ističe da je ovo velika istorijska šansa koju ne treba propustiti.

- Siguran sam da je nećemo propustiti, jer bi upravo neuspeh ratifikacije Sporazuma predstavljao znatno nazadovanje - kaže Katrugalos.

2024 © - Vesti online