Nedelja 23.09.2018.
09:40
blic.rs, Vestionline

Gugl priznao: Strane kompanije imaju pristup vašim podacima

pixabay.com
 

U pismu američkim zakonodavcima, koje je objavljeno u četvrtak, "Gugl" je objasnio da programeri trećih strana mogu pristupiti i deliti podatke sa gmail naloga - iako je kompanija rekla da temeljno proverava sve kojima se odobrava pristup, piše "Volstrit žurnal".

Na taj način stotine raznih kompanija mogu da imaju uvid u podatke korisnika gmail-a.

Skeniranje poštanskih sandučića se odvija uprkos tome što je sama kompanija pre godinu dana završila sopstvenu kontroverznu praksu skeniranja mejlova, navodi "Independent".

- Programeri aplikacija mogu deliti podatke sa trećim licima sve dok su transparentni sa korisnicima o tome kako se njihovi podaci koriste i u koje svrhe - napisala je u pismu Suzan Molinari, jedna od menadžerki kompanije.

Guglov direktor bezbednosti, poverenja i privatnosti Suzan Frej objasnila je u julu da "Gugl" odobrava određene dozvole aplikacijama i uslugama trećih lica kako bi poboljšao iskustvo za korisnike Gmaila.

- Pre nego što aplikacija koja nije deo "Gugla" može da pristupi vašim podacima, prikazaćemo prozor sa dozvolama koji jasno prikazuje vrste podataka kojima ta aplikacija može pristupiti i kako može da koristi te podatke. Preporučujemo vam da pregledate taj prozor pre odobravanja pristupa bilo kojoj aplikaciji koja nije "Guglova" - rekla je ona tada.

Međutim, ono što ona tada nije spomenula jeste to da ti strani programeri mogu da dele podatke gmail korisnika sa nekim drugim osobama i kompanijama.

2024 © - Vesti online