Nedelja 23.09.2018.
06:30
Vestionline,menshealth.rs

Štiti rad srca, poboljšava vid... koje je to voće? (VIDEO)

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kruška (Pyrus communis) je izuzetno zdravo jesenje voće koje pripada rodu biljaka iz porodice Roseceae. Poznato je više stotina različitih vrsta, a kod nas su posebno popularne Anđeline, Babuške i Vilijamovke od kojih se priprema vrlo popularna rakija.

Kruške su se uzgajale još pre 3.000 godine, a u vreme francuskog kralja Luja XIV. bile su simbol luksuza. Danas se koristi u pripremi slanih i slatkih jela, a zbog prirodnog izvora fruktoze neki ih koriste u pripremi poslastica umesto šećera.

pixabay.com

REGULIŠU PROBAVU

Kruške su bogate prehrambenim vlaknima koje blagotvorno deluju na celi organizam, a posebno na probavu. One poboljšavaju rad creva pa ih svakako odaberite kao međuoobrok, stavite je u voćnu salatu, a možete je dodati čak i slanim jelima.

ŠTITE RAD SRCA

Ovo jesenje voće je prepuno flavonoida koji održavaju šećer u krvi stabilnim, pa se njegovo redovno konzumiranje smatra i dobrom prevencijom za borbu protiv dijabetesa tipa 2. Uz to smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, štiti srce i vene.

JAČA IMUNITET

Kruška je bogata vitaminima B i C, dobar je izvor gvožđa i kalcijuma, kao i kalijuma i bakra. Ona jača imunitet tela i ublažava upalne procese u organizmu. U kori se pak nalazi moćan antioksidant kvercetin koji vrši prevenciju raznih bolesti, pa probajte jesti organski uzgojene plodove čija površina nije špricana raznim hemikalijama.

POBOLJŠAVAJU VID

Šargarepa nije jedini plod iz prirode koji sprečava probleme sa vidom. Kruška je takođe zaštitnik ovog organa koja smanjuje rizik od makularne degeneracije.

POMAŽU KOD MRŠAVLJENJA

U 100 grama kruške nalazi se oko 80 kalorija, pa ono pripada grupi voća sa nešto višom kalorijskom vrednošću. Iako je reč o slatkom voću, njena umerena konzumacija preporučuje se i osobama koje drže dijetu, ili žele održati svoju telesnu težinu.

2024 © - Vesti online