Petak 21.09.2018.
18:00 >> 14:52h
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva

Lečenje se ne sme prekidati

Lična arhiva
Nikolina Josić sa sestrom Katarinom

Reč je o 500 evra, deo donacije plemenitog Boška Vukića iz Filingena, koji je svoju pomoć ostavio u beogradskom Dopisništvu "Vesti" namenivši ga za one kojima je to najpotrebnije, baš kao što je to sada neophodno maloj Nikolini. Pomoć je odmah prosleđena porodici Josić.

- Veliko i od srca hvala tom divnom čoveku! U ovom trenutku svaka pomoć nam je i više nego dobrodošla jer nas na klinici skoro svakodnevno opominju da moramo izmiriti račune zbog Nikolininog zračenja, koje je morala obaviti po završetku komplikovane i teške operacije. To su dodatni troškovi na koje nismo računali. S velikom mukom smo i prikupili više od 120.000 evra koliko je bilo neophodno za Nikolininu operaciju. Iscrpli smo sve mogućnosti i zato smo sada sve svoje nade položili u dobre ljude - poručila je tetka Jelena Perić, koja se nedavno iz Štutgarta vratila u Prokuplje.

Za tešku sudbinu njene male sestričine mnogi nisu znali jer je porodica udružila sve svoje snage, zajedno sa humanitarnom Fondacijom Budi human, ne bi li ovoj ljupkoj devojčici omogućila lečenje u inostranstvu.

Na sreću, započete terapije tekle su po planu, ali sada, u finalnoj fazi, novac se još jedanput isprečio ka konačnom cilju. Nikolinino bezbrižno i srećno detinjstvo prekinuto je još protekle godine kad je krenula u drugi razred osnovne škole i radovala se druženju sa vršnjacima.

Blagi otok na desnoj strani grudnog koša, koji je primetila njena mama Ivana, nije slutio na dobro. Krenuli su kod lekara i saznali uzrok tome od čega se svakom roditelju ledi krv u žilama.

Nikolini je dijagnostikovan tumor na osmom rebru desne strane grudnog koša, veoma redak i opasan. Vremena za čekanje nije bilo, pa je ubrzo Nikolina krenula sa hemioterapijom. Teško i loše je podnosila lečenje, izgubivši čak 15 kilograma za osam meseci od početka terapija u Tiršovoj Univerzitetskoj klinici.

Približavao se i dan kad je trebalo obaviti operaciju i tu je došlo do najvećeg problema od svih jer nigde u Srbiji ne postoji dečji grudni hirurg.

- Mnogo pragova smo obili i pokušavali da nađemo specijalistu koji bi operisao Nikolinu, ali takav stručnjak u Srbiji jednostavno ne postoji. Ono što je najvažnije jeste da smo tragajući za rešenjem stupili u kontakt sa dečjom klinikom Olga hospital u Štutgartu i dobili odgovor da su kod njih lečenje i operacija mogući. Na "mišiće" smo prikupili novac za njeno lečenje. Ipak, 26. jula tim lekara na čelu sa prof. Stefanom Lofom je uspešno uklonio tumor iz Nikolininog tela. Posle oporavka od operacije, nastavlja sa hemioterapijama, ali histopatološki nalaz je pokazao da je neophodno i zračenje (radioterapija) za koju moramo da izdvojimo još 18.500 evra i to što pre - kazala je tetka Jelena i dodala:
- Nije pomoglo ni to što su se brojni nemački lekari, poput samog profesora Bilaka, u Nikolinino ime odrekli svog honorara, znajući dobro u kakvoj smo situaciji. Mi taj novac moramo da obezbedimo u što skorije vreme kako Nikolini ne bi prekidali terapije, od čega najviše strepimo. Nadamo se i molimo svim srcem da će naši zemljaci imati razumevanja za muku u kojoj smo se našli. Na pomoć države ne možemo da računamo. Sve što imamo, dali smo, jer ni akcija posredstvom HO Budi human nije dala veće uspehe.

Lična arhiva
Tetkino sve na svetu: Jelena Perić sa Nikolinom

Stanje stabilno

- U stalnom sam kontaktu sa Nikolinom. Ona je dobro. Malo joj je pala krvna slika zbog terapije, ali je vesela. Prepričala mi je sve što se događalo u bolnici u mom odsustvu. Zarad njenog osmeha, išla bih i na Mesec ako treba. Iskreno verujemo u pobedu i nadamo se da ćemo uz pomoć humanih ljudi savladati i ovu prepreku jer sami više ne možemo - nada se tetka Jelena.

Račun i kontakt za pomoć

Maloj Nikolini je do kraja lečenja ostalo još oko tri meseca. Zračenje je u toku i sprovodiće se tokom septembra, ali zbog duga sve je dovedeno u pitanje. Zato ko može i želi da pomogne njenoj porodici da savlada i ovu prepreku, može stupiti u kontakt sa tetkom Jelenom Perić putem telefona na broj: +381 62 272 891, kao i sa mamom Ivanom +49 15227207763 radi dogovora o načinu dostave pomoći. Otvoren je i devizni račun na ime Ivana Perić Josić u Komercijalnoj banci na broj RS35205903102538504297 SWIFT KOBBRSBG. Adresa je: Gute Dobričanina 45, Prokuplje, Srbija. Pomoć iz Srbije možete slati na dinarski račun:
205-9001005403838-90

2024 © - Vesti online