Petak 21.09.2018.
19:10
R. Patković - Vesti

Izvorova jesenja folklorna niska

R. Patković
Svi učesnici na sceni

Dvorana u Leopoldštrase bila je popunjena do poslednjeg mesta, a Violeta Zečević, koja je vodila program, kao prve učesnike najavila je goste iz Srbije, muzički duo Marinu i Milenka Ivkovića.

Njihov nastup bio je odlična uvertira u prelepo druženje mladosti u pesmi i igri. Bisernu folklornu nisku otvorili su domaćini igrama iz Šumadije, a nastavili članovi kluba "Njegoš" iz Hama.

Posebno treba izdvojiti nastup gostiju iz Roterdama. Momci i devojke iz KUD-a "Sveti Sava" oduševili su više od 300 duša u publici, a burni aplauz bio je kompliment i zahvalnost za sve što su prikazali.

U svom stilu jesenju folklornu noć ulepšali su i ansambli Jelek iz Vupertala i "Nemanjići" iz Dortmunda.

Milan Petrović, predsednik popularnog Izvora, zahvalio je svim učesnicima, ali i svima koji pomažu i podržavaju rad i delovanje kluba i slogu i zajedništvo našeg naroda u dijaspori.

Milan Vukas, predsednik udruženja Srpsko omladinsko prijateljstvo iz Roterdama, čiji je sastavni deo Kulturno-umetničko društvo "Sveti Sava", navodi da im je ovo drugo gostovanje na folklorijadi u Reklinghauzenu.

- Počastvovani smo pozivom da još jednom učestvujemo na ovom druženju koje je odlično organizovano. U svoje i u ime dece članova KUD-a "Sv. Sava" i udruženja Srpsko omladinsko prijateljstvo iskazujem veliku zahvalnost što ste nam omogućili da se nađemo sa svim učesnicima u ovako lepom ambijentu. Bili ste divni domaćini i svi mi iz Roterdama želimo se ponovo sretnemo u istom društvu i s istim ciljem da povezujemo našu mladost daleko od zavičaja - istakao je Vukas.

Dočekani raširenih ruku

Natalija Milenković iz Roterdama u prvi plan stavlja nezaboravno druženje i dobru organizaciju.
- Bila nam je čast i zadovoljstvo da budemo deo Izvorove smotre folklora. Upoznali smo nove prijatelje iz drugih ansambala i zajedno uživali do ranog jutra.
- Atmosfera je u Reklinghauzenu bila predivna. Čim smo se pojavili, domaćini su nas dočekali raširenih ruku i od tog prvog momenta pa do rastanka bilo nam je divno. Dvorana je lepo dekorisana, naš nastup je pozdravljen burnim aplauzima. Muzičari iz Srbije su svirali i pevali upravo ono što mi mladi želimo. Hvala domaćinima i jedva čekamo novi susret i druženje - puna je lepih utisaka Angelina Đokić iz Roterdama.

Za decu iz Raniluga

Na kraju folklornog spektakla na sceni se pojavila Slavica Nikolić, alfa i omega i osnivač Izvora. Najavila je licitaciju za veliku tortu i navela da prihod od torte i deo prihoda sa smotre ide za kupovinu novogodišnjih paketića deci iz sela Ranilug na Kosovu i Metohiji.
U licitaciji za tortu nadmetalo se više zemljaka, za poslasticu je najviše dao Goran Bašić -110 evra, a prikupljeno je još 450 evra od prisutnih gostiju.
Ovaj lep gest pozdravio je prota Branislav Čortanovački prizivajući na Božji blagoslov na sve učesnike.

2024 © - Vesti online