Petak 21.09.2018.
04:30
b92.net, Vestionline

Druga strana Grčke koja će vas ostaviti bez daha

pixabay.com
Atina (Foto: Ilustracija)

Put započnite u Filipiju gde možete videti ruševine starog grada Amfipolisa gde je Sveti Pavle izgradio prvu crkvu u Evropi. Tu je takođe i reka u kojoj je prva hrišćanka Lidija krštena od strane Pavla, kao i zatvor u kojem su Pavle i Sila zarobljeni. Obiđite i Kavalu gde je Pavle brodom i stigao iz Troasa u Evropu. 

Putovanje nastavite ka Solunu, mestu na kojem je apostol Pavle propovedao i gde je poslao dve poslanice (pisma) građanima Soluna. 

Budete li pratili put južnije stižete u Kambaku, okruženje puno pašnjaka. Obavezno se zaustavite u Veriji, tačnije na planini Vernon i pogledajte spomenik na mestu na kojem je Pavle propovedao. 

Ne propustite i Meteore, nekoliko hiljada godina stare vizantijske manastire na vrhu visokih stena, a potom arheološko nalazište Delfi i Apolonov hram. 


Kad ste već nadomak Nafplia iskoristite priliku da obiđete ovaj živopisni gradić i klasične restauirane zgrade nad kojima se proteže Burtzi tvrđava. 

Provozajte se južnije i uživajte u pejzažu Peloponeza gde ćete naići na još jedno vizantijsko utvrđenje Mistras u kojem se nalaze crkve sa nekim od najlepših freski u svetu.

Na redu je Korintski zaliv, mesto u kojem je apostol Pavle živeo dve godine i odakle je poslao svoje dve poslanice stanovnicima Korinta. 

Konačno, put završite u Atini na spektakularnom Partenonu i hramu boginje Atine. Obavezno posetite i stenu Aeropagus u podnožju Akropolja sa koje se Pavle obratio Atinjanima.

Tekst preuzet sa sajta 92Putovanja

2024 © - Vesti online